Arctic Sunrise

Rusland schikt Greenpeace-zaak

Rusland betaalt Greenpeace een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro voor het enteren van het schip de Arctic Sunrise tijdens een protestactie in 2013. Daarover hebben Nederland en Rusland vrijdag een akkoord bereikt. Rusland vergoedt de schade aan het schip en betaalt smartegeld aan de opvarenden die maandenlang vastzaten in Moermansk. Rusland erkent met het akkoord het recht op demonstratie op zee. In 2013 enterde de Russische marine het schip in internationale wateren toen actievoerders van Greenpeace een boorplatform van het Russische bedrijf Gazprom wilden bezetten. Rusland zag het protest als piraterij en arresteerde 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders. Nederland eiste bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg vrijlating en kreeg gelijk. In december 2013 verleende Rusland de bemanningsleden amnestie. Het schip werd in 2014 vrijgegeven. (NRC)