Wolvin Naya’s eerste worp

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: wolvin Naya.

Foto Rudmer Zwerver

Inmiddels zal wolvin Naya haar eerste jongen wel hebben gekregen.

Ze was anderhalf jaar geleden veel in het nieuws, toen ze vanuit een militair oefenterrein in Noord-oost-Duitsland door Nederland trok en medio januari 2018 haar territorium vestigde bij het Belgische Leopoldsburg, ook op een militair oefenterrein. Ze zou snel jongen krijgen, was de verwachting. Nu is het zover. Het Vlaamse agentschap natuur en bos gaf twee weken geleden nachtbeelden vrij van een hoogzwangere Naya (op de foto hierboven staat een willekeurige wolf). Wolven paren doorgaans in februari, de draagtijd is rond de 64 dagen. Naya’s partner is August genoemd. Het agentschap waarschuwt dat ze naast haar natuurlijke prooien – ree, wild zwijn, haas en konijn – nu ook wel eens een schaap kan vangen. Een wolfproof hek wordt aanbevolen.