Vijf gewonden bij crash F-16 in gebouw Californië

De piloot van het gevechtsvliegtuig wist zich met behulp van de schietstoel in veiligheid te brengen.

Het dak van de loods waarop het gevechtstoestel tercht kwam.
Het dak van de loods waarop het gevechtstoestel tercht kwam. Foto KABC

In de Amerikaanse staat Californië zijn donderdag zeker vijf mensen gewond geraakt doordat een F-16 straaljager neerstortte in een loods. De piloot wist zichzelf met de schietstoel net op tijd in veiligheid te brengen, meldt persbureau Reuters.

Door de crash in Riverside County ontstond een kleine brand in de loods, maar deze kon snel worden geblust. Volgens de brandweerchef van de luchtmachtbasis kampte het toestel met hydraulische problemen, waardoor de piloot de controle verloor.

Het ongeluk gebeurde tijdens een militaire oefening in de buurt van de March-luchtmachtbasis. De piloot moest nagekeken worden in het ziekenhuis. Over de ernst van de verwondingen van de vijf personen bij de loods is niet veel duidelijk. Ten minste een van hen zou in de loods aanwezig zijn geweest ten tijde van het ongeluk. De hulpdiensten rukten donderdagmiddag (lokale tijd) met groot materieel uit omdat het toestel voorzien was van zijn standaard wapenuitrusting.

Een van de medewerkers van het pakhuis vertelde aan een lokale tv-zender dat er plotseling een enorm lawaai klonk:

„Toen hoorde ik opeens een explosie. Ik keek om en zag vlammen, waarna overal delen van het plafond naar beneden kwamen. Een collega schreeuwde dat we weg moesten, dus toen heb ik het op een rennen gezet.”

Het toestel heeft een groot gat geslagen in het dak van de loods waarop het terechtkwam: