Vertrek Buma biedt Jesse Klaver mogelijkheden en Dijkhoff over aanval op FVD

Met de kroonprinsen van het CDA, Klaas Dijkhoff en Frans Timmermans. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Het vertrek van Sybrand Buma opent de weg voor het kabinet naar samenwerking met Jesse Klaver. Klaas Dijkhoff wil het niet met een hand op de rug gebonden opnemen tegen Thierry Baudet. En wat heeft Frans Timmermans bereikt in Brussel?

KROONPRINSEN: In maart zag Sybrand Buma zichzelf nog als toekomstige premierskandidaat, twee maanden later wordt hij burgemeester van Leeuwarden. Het CDA zit gelukkig niet verlegen om potentiële partijleiders. Alle ogen zijn gericht op ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Maar het zal nog wel even duren voordat de partij één van de twee naar voren schuift: het CDA denkt te kunnen profiteren van het glorieuze beeld van twee talentvolle kandidaten. Maar ook de nieuwe fractievoorzitter zal volop in de schijnwerpers staan, en maakt misschien wel kans om als lijsttrekker de volgende verkiezingen in te gaan. Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Pieter Heerma worden genoemd - die laatste zou geen interesse hebben om partijleider te worden. Maar ook Mona Keijzer en Raymond Knops kunnen uit het kabinet stappen om fractievoorzitter te worden. Keijzer ziet dat wellicht als de ideale weg om zich als ‘kroonprinses’ tussen Hoekstra en De Jonge te wringen, maar zij heeft volgens betrokkenen weinig steun in de fractie.

BUMA VS KLAVER: Het kabinet verliest met Buma de derde architect van het kabinet: eerder moest mede-onderhandelaar Halbe Zijlstra opstappen als minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Pechtold vertrok ook al uit de Kamer. Maar het vertrek van Buma opent ook nieuwe mogelijkheden: het kabinet zal, nu het de meerderheid in de Eerste Kamer gaat verliezen, met GroenLinks moeten samenwerken. Maar Buma en Jesse Klaver liggen elkaar niet. In een tv-debat voor de Provinciale Statenverkiezingen maakte Buma Klaver met de grond gelijk. Volgens Buma was Klaver weggelopen bij de kabinetsonderhandelingen in 2017 en daar kon hij zich moeilijk overheen zetten. Buma werkt nog liever samen met de SP - maar die partij heeft niet genoeg zetels om het kabinet aan een meerderheid te helpen. Met het vertrek van Buma ligt de weg naar samenwerking met GroenLinks weer open.

NEGATIVE CAMPAIGNING: “Ok, Maurice de Hond, als je dit leest, je had gelijk.” Klaas Dijkhoff wil maar zeggen: hij had de overwinning van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen niet zien aankomen. Maar, zo bezweert Dijkhoff in het AD, de VVD is niet in paniek. Afgelopen week viel de partij van Dijkhoff FVD hard aan: eerst noemde Mark Rutte Baudet “een fröbelende kamergeleerde” met “bizarre ideeën”, daarna volgden er spotjes waarin Baudet werd neergezet als iemand met een “Kremlincrush”. Dijkhoff noemt dat negative campaigning, maar wel op de inhoud. Het zou het mooist zijn als niemand het deed”, aldus Dijkhoff. “Maar als er bij een paar partijen een hand op de rug is gebonden en de rest gebruikt beide handen? Dan kun je zelf ook beter met twee handen knokken.”

STURM UND DRANG: Een goede vijf jaar zit Frans Timmermans nu in Brussel, wat heeft dat eigenlijk opgeleverd? Trouw ging met deze vraag rond in Brussel. De eerste reactie hadden we kunnen raden: met zijn talenkennis prikte Timmermans al snel door de Brusselse bubbel heen. Maar er schalt ook geen loftrompet: “Over hem worden in Brussel weinig slechte dingen gezegd, maar eigenlijk nog minder goede dingen”, stelt een Spaanse journalist. Op de inhoud lijkt Timmermans wel stappen te hebben gezet. Hij moest de regeldruk binnen de EU aanpakken. “De cultuur van de Europese Commissie als voortdaverende regelmachine, die is echt wel doorbroken”, stelt de Brusselse tak van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Kritischer is men in Brussel over zijn aanpak van Polen, dat ruzie kreeg met de Europese Commissie over de rechtsstaat in Polen. “Veel Sturm und Drang in het openbaar”, oordeelt een anonieme diplomaat, die vindt dat een subtielere aanpak meer had kunnen opleveren.

CO2-HEFFING: Nog altijd weten we niet hoe de CO2-heffing die het kabinet heeft aangekondigd, er precies gaat uitzien. Rutte heeft één belangrijke voorwaarde, namelijk dat de heffing “bedrijven niet wegjaagt”. Er liggen verschillende varianten op tafel, waarin onder meer de hoogte van het bedrag verschilt. Maar de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving hebben moeite om te berekenen welke effecten de maatregelen hebben. Er is daarom de hulp van een extra groep experts ingeroepen. De oppositie begint ondertussen haar geduld te verliezen. “Nederland wil weten waar het aan toe is”, stelde GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee donderdag in een Kamerdebat. Minister Eric Wiebes wil in juni duidelijkheid geven. Maar een harde deadline maakte hij er niet van. “Juni is de inzet.”

QUOTE VAN DE DAG:

“Rutte wil het electoraal gevaar van Baudet neutraliseren met een tweestrijd die hij denkt te kunnen winnen door Baudet minzaam belachelijk te maken omdat hij een visie heeft.”

Volgens Felix Klos, kandidaat-Europarlementariër voor D66, is de aanval van Mark Rutte op Thierry Baudet gedoemd te mislukken