Verenigd Koninkrijk

Prominente Brexiteer Boris Johnson wil May opvolgen

Boris Johnson wil de Britse premier Theresa May opvolgen als leider van de Conservatieve Partij, en daarmee als premier. Dat heeft hij donderdag laten weten tijdens een bijeenkomst in Manchester, meldt de BBC. Johnson is een van de meest prominente pleitbezorgers van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. May heeft beloofd op te stappen zodra het parlement haar Brexit-deal goedkeurt. Of en wanneer dit gebeurt, is nog de vraag. Op een evenement voor verzekeringsbedrijven, waar Johnson donderdag sprak, kreeg hij de vraag voorgelegd of hij in haar voetsporen wil treden. „Natuurlijk ga ik er dan voor”, antwoordde Johnson, die tot vorige zomer minister van Buitenlandse Zaken was in Mays kabinet. Hij stapte op omdat hij het niet eens was met haar Brexit-plan. (NRC)