Veertien keer levenslang voor bomaanslagen Istanbul

Veertien verdachten hebben vrijdag levenslang gekregen voor twee aanslagen in 2016, waarbij 46 mensen om het leven kwamen. Een radicale afsplitsing van de PKK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De doodskisten van omgekomen agenten worden gedragen tijdens hun begrafenis.
De doodskisten van omgekomen agenten worden gedragen tijdens hun begrafenis. Foto Sedat Suna/EPA

Veertien mensen die betrokken waren bij de bloedige bomaanslagen in Istanbul in december 2016, zijn vrijdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Dat meldt persbureau Reuters. Vier anderen zijn veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Negen andere verdachten moeten nog berecht worden.

Op 10 december 2016 ontploften twee bommen buiten het stadion van Besiktas, een van de grootste voetbalclubs van Turkije. Bij de aanslagen kwamen 46 mensen om het leven, onder wie 39 agenten. De Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een radicale afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

De verdachten die vrijdag levenslang kregen, zijn veroordeeld voor zaken als „het verstoren van de eenheid van het land”, moord en het verwoesten van publieke eigendommen. Op papier moeten de veroordeelden duizenden jaren de gevangenis in.

De PKK, die streeft naar zelfbeschikking voor Koerden in Turkije, wordt door onder meer Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Tussen 1984 en 2013 voerde de PKK een gewapende strijd tegen de Turkse staat. Ruim 40.000 mensen kwamen om in dat conflict.