Taiwan eerste Aziatische land dat homohuwelijk legaliseert

Homostellen krijgen minder rechten op het gebied van adoptie dan heteroseksuele koppels.

Activisten in de regen bij het parlementsgebouw.
Activisten in de regen bij het parlementsgebouw. Foto Tyrone Siu/Reuters

Taiwan is het eerste land in Azië waar mensen van hetzelfde geslacht binnenkort met elkaar mogen trouwen. Het Taiwanese parlement heeft vrijdag ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Hoewel de wetswijziging een overwinning is voor de lhbti-gemeenschap in Azië, krijgen homostellen minder rechten op het gebied van adoptie dan heteroseksuele koppels.

Het besluit volgt op een uitspraak van het constitutionele hof in 2017, dat bepaalde dat homostellen het recht hebben te trouwen. De regering moest voor 24 mei dit jaar een wetswijziging doorvoeren om dit mogelijk te maken. Het parlement kon kiezen uit drie opties. Het voorstel dat nu is aangenomen, is het enige dat het woord „huwelijk” bevat en dat homostellen (beperkte) adoptierechten geeft. Homostellen kunnen echter alleen kinderen adopteren binnen hun eigen familie. Het wetsvoorstel werd met een ruime meerderheid (66-27) aangenomen.

Lees ook: Hongkong erkent het homohuwelijk, maar alleen voor expats

Duizenden lhbti-activisten verzamelden zich vrijdag voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Taipei. De demonstranten scandeerden leuzen als „de eerste van Azië” en „goed bezig, Taiwan!” Belangenorganisaties zijn kritischer, omdat de wetswijziging niet betekent dat homoseksuelen precies dezelfde rechten krijgen als heteroseksuelen.

President Tsai Ing-Wen grijpt de kans desondanks aan om Taiwan op de kaart te zetten als vooruitstrevend land. Op Twitter schrijft ze dat „we een grote stap hebben genomen in de richting van oprechte gelijkheid”. Eerder vandaag zei ze dat het parlement de kans had geschiedenis te schrijven en „de wereld te laten zien dat progressieve waarden kunnen bestaan in een Oost-Aziatisch land”.

Twitter avatar iingwen 蔡英文 Tsai Ing-wen Good morning #Taiwan. Today, we have a chance to make history & show the world that progressive values can take root in an East Asian society. Today, we can show the world that #LoveWins. https://t.co/PCPZCTi87M
Twitter avatar iingwen 蔡英文 Tsai Ing-wen On May 17th, 2019 in #Taiwan, #LoveWon. We took a big step towards true equality, and made Taiwan a better country. 🏳️‍🌈