Rechter moet beslissen over twee ‘kopschoppers’ die erg dronken waren

Rechtbankverslag Twee mannen schoppen bij een ruzie tijdens het stappen op Zuid een kennis tegen hoofd en hals. De man sterft, de twee staan nu terecht.

Vrouwe Justitia bij de Noordsingel.
Vrouwe Justitia bij de Noordsingel. Foto Roos Koole/ANP XTRA

Mahinderkapoer B. (56) en zijn zoon Deepak B. (31) betuigen in de rechtbank keer op keer hun spijt over de dood van Maikel Rasoelbaks (44). Ze staan terecht omdat zij Maikel in de zomer van 2017 na een avondje uit hard tegen hoofd en hals geschopt hebben, bij nachtclub Playa op Zuid. Ze begrepen achteraf niet dat er zo’n ruzie was ontstaan, zeggen ze tegen de rechter, dat ze vroeger vrienden waren en dat ze het erg vinden voor Maikels kinderen omdat zij nu zonder vader verder moeten.

Maar de eerste reactie van Mahinderkapoer op de eis van justitie – acht jaar cel onvoorwaardelijk – is een hele andere. Na het betoog van de officier van justitie tegen de verdachten last de rechtbank een korte pauze in. Direct loopt Mahinderkapoer op de glazen wand af die de rechtszaal van de publieke tribune scheidt. Hij gaat er pal voor staan, houdt zijn armen strak langs zijn lichaam, balt zijn vuisten en richt zijn blik op de familie van de doodgeschopte Maikel. Die zit daar met een man of 75, sommigen nog nasnikkend.

Uitdagend kijkt Mahinderkapoer hen aan, alsof ze hem niks kunnen maken. „Intimiderend”, vinden de zussen van Maikel op de eerste rij van de tribune. Want hoewel in de zaal en op de tribune vijf gewapende agenten de wacht houden, gaan Mahinder en zijn zoon na de zaak gewoon weer naar huis. En kunnen ze hem op straat tegenkomen omdat ze in november vrijgelaten zijn, in afwachting van het vonnis. „Ik ben hem al een keer tegen gekomen”, zegt een zus van Maikel, die zegt bang te zijn voor vader en zoon. „Op Zuidplein.”

Hij balt zijn vuisten en richt zijn blik op de familie van de doodgeschopte Maikel

Volgens broer Boyke gaan Deepak en Mahinder nog steeds uit bij Playa. „De officier van justitie zou de rechtbank vragen om Mahinder en Deepak na de zitting weer op te sluiten. Maar dat heeft hij niet gedaan.” Als zij in beroep gaan tegen het vonnis dat de rechter volgende week uitspreekt, zijn Mahinder en Deepak nog langer vrij.

De tragedie in het kort: Maikel Rasoelbaks (44) besloot 8 juli 2017 nog even wat te gaan drinken bij nachtclub Playa aan de Tweede Rosestraat in Feijenoord. Daar komen voornamelijk Rotterdammers van Surinaamse komaf, vooral Hindoestanen. De meesten kennen elkaar, velen zijn familie. Anwar, een neef van Maikel kwam die nacht ook. Anwar had vanuit de auto naar Deepak geroepen dat hij een meisje, dat hij op straat achterna liep, met rust moest laten. Volgens Anwar was namelijk niet duidelijk of het meisje het wel leuk vond. Deepak werd boos, liep op de auto af en trok hij de bril van Anwars gezicht. Anwar wilde, eenmaal aangekomen bij Playa, met Deepak praten, maar die wilde dat niet. Anwar vroeg diens vader, Mahinderkapoer, te bemiddelen, maar die werd ook boos. Toen Anwars oom Maikel zich ermee bemoeide, explodeerde de ruzie.

Volgens verschillende getuigen was iedereen heel erg dronken, zegt het OM. Nadat Mahinderkapoer schreeuwde „schijt aan de familie” te hebben – hij was gescheiden van een nicht van Maikel met wie hij twee kinderen heeft die hij niet ziet – en op Maikels overleden moeder schold, ontstak Maikel in woede en haalde hij een vleesmes uit zijn auto. Toen hij met het mes op ze afliep, keerden de rollen snel om. Deepak en Mahinderkapoer drongen samen met een aantal vrienden de groep van Maikel en Anwar achteruit, zo is te zien op camerabeelden van cafés en een winkel in de straat, die het OM toont. Maikel en zijn groep renden weg, terwijl hij het vleesmes had. Maikel viel vervolgens op de grond, en Mahinderkapoer pakte het mes af. Op camerabeelden is te zien dat Mahinder daarna en later ook Deepak intrappen op Maikels hals, hoofd en gezicht. Maikel verloor het bewustzijn en moest gereanimeerd worden. Zes dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zuurstoftekort.

De artsen konden niet met zekerheid vaststellen of de oorzaak hersenletsel door schoppen is. Toxicologisch onderzoek had geen zin meer omdat geen bloed afgenomen is direct na opname van Maikel in het ziekenhuis. Volgens de advocaat van Deepak valt niet uit te sluiten dat Maikel is overleden door drugsgebruik.

De familie van Maikel reageert ontzet. „Maikel dronk maar gebruikte nooit drugs!”, zegt zijn broer Boyke.