Op zoek naar een extra verhaaltje in het feestgedruis

Blik op de inzendingen van de maand mei, met als thema ‘Feest’, door Kees van de Veen.

Carnaval
Carnaval George Meijers

Nederland is een erg koningsgezind volk, zag Kees van de Veen toen hij de reeds ingezonden ‘Feest- foto’s van de maand mei bekeek. Zijn scherm sloeg zowat oranje uit van alle Koningsdag-beelden. Ook veel blije, geschminkte kindergezichten kwamen voorbij. Van de Veen, die in het verleden onder meer in de prijzen viel bij de World Press Photo en de Zilveren Camera, werd er zelf zowaar vrolijk van.

Waar hij wat minder vrolijk van werd: foto’s van aangeklede huisdieren, of simpelweg een portret van iemand met een hoedje op. Ook grotere overzichtsfoto’s konden hem niet echt raken. „Dan is er wel gefotografeerd op een feest, maar vaak veel te letterlijk. Je ziet een optocht, en dat is het. Maar het mag wel iets meer zijn. Een extra laag. Iets meer gevoel.”

‘Iets meer’ zag hij bijvoorbeeld wel bij de foto van George Meijers, Carnaval. „Je ziet een man met een pruik en een trompet op de fiets. Op de achtergrond misschien iets van een optocht. Maar wat de foto interessant maakt: doet die man mee aan die optocht? Waarom rijdt hij daar? Is hij wat vergeten en moet hij snel nog wat ophalen? Er zit een extra verhaaltje in het feestgedruis.”

Ook Carnaval in ’t Paerehat in Zeeland, van Hanneke van der Warf, heeft iets extra’s. „Die mannen en die pop maken waarschijnlijk deel uit van een optocht. Maar ook die vrouw met de camera krijgt veel ruimte in het beeld. En terecht. Het lijkt zo wel of ze bij de groep hoort, met die rode poncho en die kleurige broek. Doordat zij erbij staat is de foto veel meer dan alleen de registratie van een optocht.”

Carnaval in ’t Paerehat in Zeeland Hanneke van der Warf

Iets anders

Heel iets anders is Eindelijk gezinshereniging van deze Eritrese familie, van Rachel. „Heel leuk dat iemand zoiets instuurt. Had ik zelf nooit aan gedacht, maar dit is ook een blije gebeurtenis, natuurlijk. Een heel ander soort feest. Misschien niet de allerbeste foto, maar gewoon een gezellig, vreugdevol groepsportret. Leuk, die man rechts, mooi in het pak, met die stropdas die een beetje z’n eigen gang gaat. Heel aandoenlijk.”

Eindelijk gezinshereniging van deze Eritrese familie Rachel

Nog een foto van een ander soort feest: Hoogtijdag, van Sjonge. „Mooi beeld, je kan nog net zien dat daar mensen bezig zijn op het balkon. Wat zou het zijn? Een vrijdagmiddagborrel, een afstudeerfeest? Mooie kleuren bij elkaar. Goed gezien, al die lijnen en die vakjes. Het is bijna architectuur.”

Boem!

Een foto die hij zeker wil vermelden: Tranen van geluk, van Anne Geluk. „Elke fotograaf die bij Koningsdag was, zou deze gemaakt willen hebben. Wat een mooi moment! Die blik van de prachtige Maxima, en dat kind eronder. Jammer dat haar neus er net niet helemaal op staat, maar dat maakt het ook wel weer heel echt. Boem! Dit is het moment. Prachtige foto. En als dat meisje echt de dochter is van Anne Geluk dan is de titel ook erg goed gekozen!”

Kleiner, persoonlijker

Het moment – dat is precies waar het om gaat, zegt Van de Veen. „Hét moment dat het feest samenvat, dat eruit springt. Het moment dat je voelt. Een overzichtsfoto maakt het vaak te afstandelijk, te algemeen. Maak het wat kleiner, persoonlijker. Een examenfeest, een verjaardag bij opa en oma. Het hoeft helemaal geen carnaval of Koningsdag te zijn. Al kan je dan, met een beetje geluk, natuurlijk ook de mooiste foto’s maken. Kijk naar die van Maxima.”

Tranen van geluk Anne Geluk

Het thema van de maand mei is ‘Nederland feest’. Inzenden kan tot 31 mei 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.