Inspectie plaatst abortuskliniek Zwolle onder verscherpt toezicht

Bij abortuskliniek Stimezo in Zwolle werkt structureel te weinig kundig personeel. De komende weken moet de kliniek orde op zaken stellen.

Foto iStock

De Inspectie Gezondheidszorg heeft abortuskliniek Stimezo in Zwolle voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Dat maakt de inspectie donderdag bekend. Volgens de toezichthouder zijn er op het gebied van personeel en administratie meerdere tekortkomingen geconstateerd.

Zo is er structureel niet genoeg kundig personeel. Er bestaan geen onafhankelijke opleidingen tot abortusverpleegkundige, klinieken moeten personeel daar zelf intern tot opleiden. Daarbij moet een kliniek bovendien op papier hebben staan hoe die interne opleiding is geregeld. Beide aspecten waren bij Stimezo Zwolle onvoldoende in orde, aldus de inspectie. Ook is onvoldoende duidelijk wie bij de kliniek verantwoordelijk is voor welke taken.

De kliniek moet de komende weken verbetermaatregelen treffen en daar verslag over uitbrengen bij de inspectie. De maatregelen houden onder meer in dat het personeel extra scholing moet volgen en er moet worden vastgelegd wie waar verantwoordelijk voor is. Wat de vervolgmaatregelen zijn als de kliniek hier niet aan kan voldoen, wil de inspectie niet zeggen.