Groot misbruikschandaal Amerikaanse universiteit, zeker 177 slachtoffers

Van 1978 tot 1998 zijn aan de Ohio State University tientallen studenten seksueel misbruikt door een universiteitsdokter. Vrijdag werd een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd.

Slachtoffers van het seksueel misbruik aan Ohio State University tijdens een bijeenkomst eind vorig jaar over het schandaal.
Slachtoffers van het seksueel misbruik aan Ohio State University tijdens een bijeenkomst eind vorig jaar over het schandaal. Foto Adam Cairns

Aan de Amerikaanse Ohio State University zijn vorige eeuw gedurende twee decennia tientallen mannen seksueel misbruikt door een universiteitsarts. Dat meldt de onderwijsinstelling vrijdag na uitgebreid onafhankelijk onderzoek. De arts, Richard Strauss, pleegde in 2005 zelfmoord.

Volgens de universiteit vond het misbruik plaats tussen 1978 en 1998. Het advocatenbureau dat het onderzoek uitvoerde stelt dat zeker 177 mannen het slachtoffer zijn geworden van Strauss’ wangedrag. De beschuldigingen van de slachtoffers lopen uiteen van aanranding tot ongepaste seksueel getinte opmerkingen.

Collega’s wisten ervan

Voor het rapport spraken de juristen met zeker vijfhonderd personen en bestudeerden ze documenten uit de betreffende periode. Volgens het onderzoek wisten veel universiteitsmedewerkers van het misbruik maar lieten zij na hiertegen in actie te komen. Al vanaf 1979 zouden Strauss’ collega’s ervan op de hoogte geweest zijn. In 1998 ging Strauss met pensioen.

„Namens de hele universiteit willen wij diep berouw tonen en onze excuses aanbieden aan iedere persoon die Strauss’ misbruik heeft moeten ondergaan”, schreef de voorzitter van Ohio State University, Michael V. Drake, in een verklaring.

„Het fundamentele falen van deze instelling om het misbruik te voorkomen is onacceptabel.”

De universiteit gaf in 2018 opdracht tot het onderzoek. Er lopen zeker drie rechtszaken van slachtoffers van Strauss tegen de Ohio State University.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl.