Grondrechten

Raad van State: verbod op rituele slacht tast vrijheid godsdienst aan

Een verbod op onverdoofd ritueel slachten zou een te grote inbreuk vormen op de vrijheid van godsdienst. Dat concludeert de Raad van State donderdag in een advies over een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD). De partij wil een algeheel verbod op onverdoofde slacht. Partijleider Marianne Thieme heeft het wetsvoorstel donderdag ter stemming ingebracht in de Tweede Kamer. De Raad van State zegt dat dierenwelzijn belangrijk is, maar niet opweegt tegen de vrijheid van gelovigen om koosjer of halal te slachten. Belangrijk daarbij is voor het adviesorgaan dat de regels voor de rituele slacht sinds vorig jaar zijn aangescherpt. Een dier dat onverdoofd wordt afgemaakt, moet alsnog worden verdoofd als het na veertig seconden nog bij bewustzijn is. (NRC)