Groen licht voor vervolging oud-president Sarkozy

Sarkozy, van 2007 tot 2012 president van Frankrijk, wordt ervan verdacht het wettelijke plafond voor campagne-uitgaven te hebben overschreden tijdens de presidentsverkiezingen in 2012.

Nicolas Sarkozy tijdens een bijeenkomst van de partij Les Républicains. Namens die partij, een herdoping van het UMP, nam hij 2017 deel aan de Franse presidentsverkiezingen. Deze foto is in 2016 gemaakt.
Nicolas Sarkozy tijdens een bijeenkomst van de partij Les Républicains. Namens die partij, een herdoping van het UMP, nam hij 2017 deel aan de Franse presidentsverkiezingen. Deze foto is in 2016 gemaakt. Foto Francois Nascimbeni/AFP

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy mag worden vervolgd voor overschrijding van het wettelijke plafond voor campagne-uitgaven bij de presidentsverkiezingen in 2012. Dat heeft de Franse grondwettelijke raad vrijdag bepaald.

De kandidaten die destijds de tweede verkiezingsronde haalden, Sarkozy en de socialist François Hollande, mochten ieder 22,5 miljoen euro uitgeven. Dat bedrag wordt in het Franse systeem van campagnefinanciering voor ongeveer de helft door de staat vergoed, mits de boekhouding klopt. Sarkozy’s centrum-rechtse partij UMP gaf, naar later bleek, zo’n 42,8 miljoen euro uit.

Lees meer over het schandaal rondom het bureau Bygmalion: Zelfs Sarko kan rechts niet redden

De partij had volgens onderzoeksrechters via het speciaal opgetuigde campagnebureau Bygmalion tientallen fictieve studiebijeenkomsten in rekening laten brengen. Het betaalde geld kwam in werkelijkheid ten goede aan de campagne voor Sarkozy’s uiteindelijk mislukte herverkiezingscampagne.

Al in 2013 oordeelde de grondwettelijke raad dat de UMP zo’n 10 miljoen euro campagnesubsidie moest terugbetalen. De advocaten van Sarkozy hoopten strafrechtelijke vervolging te voorkomen door erop te wijzen dat een verdachte niet twee keer voor hetzelfde feit bestraft kan worden. Maar de raad vindt dat de administratieve straf (de terugbetaling) los staat van een door de aanklager gewenste vervolging voor fraude.