Denk-leider Kuzu staande gehouden met Palestijnse vlag in Jeruzalem

Volgens minister Kaag en de Israëlische politie is Kuzu staande gehouden. Denk spreekt over een aanhouding.

Kuzu in de Tweede Kamer.
Kuzu in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Denk-partijleider en Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu is vrijdag staande gehouden in de oude stad in Jeruzalem, omdat hij rondliep met een Palestijnse vlag. Zijn paspoort, telefoon en vlag werden ingenomen, na ongeveer een uur kreeg hij zijn paspoort en telefoon weer terug. Dat zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) tegen BNR.

Kuzu’s partij Denk stelt dat hij is aangehouden. De partij bracht vrijdagochtend beelden naar buiten, waarop te zien is hoe de politicus met een grote Palestijnse vlag door de stad loopt als hij wordt aangesproken door een groep agenten. Een van hen pakt de vlag van hem af. De Israëlische politie bevestigt dat de agenten Kuzu hebben benaderd, maar ontkent dat hij „gearresteerd of vastgezet” is.

Ook drie Denk-medewerkers werden staande gehouden. Kuzu is op werkbezoek in Israël en Palestina. Hij zou onderweg zijn geweest naar de Al-Aqsamoskee toen hij werd staande gehouden. Op de dag van het vrijdaggebed gelden altijd strenge veiligheidsmaatregelen rondom het gebedshuis op de Tempelberg, een van de belangrijkste heiligdommen in de islam.

Twitter avatar DenkNL DENK BREAK! @tunahankuzu en DENK-medewerkers zijn zojuist in Jeruzalem door Israëlische agenten en soldaten aangehouden. Nadere info volgt… https://t.co/3sP82J50Sh