Corbyn: Brexit-onderhandelingen tussen Labour en Tories geklapt

Volgens de oppositieleider hebben de partijen „een groot gat wat betreft beleid niet kunnen overbruggen”.

De twee waren de afgelopen zes weken in overleg om tot een voorstel te komen dat de Brexit-impasse kan doorbreken.
De twee waren de afgelopen zes weken in overleg om tot een voorstel te komen dat de Brexit-impasse kan doorbreken. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Oppositieleider Jeremy Corbyn is uit de Brexit-onderhandelingen met premier Theresa May gestapt. Dat zei de Labour-leider vrijdag tegen de Britse pers. Volgens Corbyn zijn de onderhandelingen „tot het uiterste gevoerd” maar kunnen de twee het niet eens worden. Toen de gesprekken zes weken geleden startten, waren de verwachtingen al niet hooggespannen. Jeremy Corbyn wil liever nieuwe verkiezingen, terwijl Mays positie eigenlijk te zwak is om als stabiele onderhandelingspartner te dienen. Nu zal de regering waarschijnlijk aan het Lagerhuis gaan vragen wat het wel als Brexit-oplossing ziet zitten.

Volgens Corbyn hebben hij en premier Theresa May „een groot gat wat betreft beleid niet kunnen overbruggen”, zo meldt Sky News vrijdag. Waar de Labour-leider precies op doelde, werd niet direct duidelijk. Premier May legt de schuld van de mislukte onderhandelingen bij Labour. Volgens haar is de partij intern verdeeld over of het nu een Brexit wil of een tweede referendum. De twee waren de afgelopen zes weken in overleg om tot een voorstel te komen dat de Brexit-impasse in het Lagerhuis kan doorbreken.

In de eerste week van juni wil May een stemming houden om een deel van de wetgeving voor Brexit er alvast doorheen te krijgen. Volgens Corbyn zal zijn partij volgende maand niet bereid zijn daarmee in te stemmen, als er in de tussentijd niets aan het plan van May verandert. Ook bekritiseerde de Labour-leider de premier en haar regering: „De positie van de regering is nog instabieler geworden. Het gezag is nog verder afgebrokkeld.” Wel blijft Labour vooralsnog „open staan” voor nieuwe voorstellen die de Brexit-impasse mogelijk kunnen doorbreken.

Klap voor May

Dat de onderhandelingen stuk zijn gelopen, is een klap voor May. Nadat Mays Brexit-akkoord in maart voor de derde keer door het Lagerhuis werd weggestemd, zocht de premier toenadering tot Corbyn. Ze hoopte met zijn steun tot een akkoord te komen waar in het Lagerhuis wel een meerderheid voor te vinden was. Dat een akkoord met instemming van Labour voorlopig van de baan lijkt, zet Mays leiderschap binnen haar partij verder onder druk.

Vooraanstaande Tory-leden eisen van May dat zij een uiterlijke datum bekendmaakt waarop ze als premier aftreedt, bericht de BBC vrijdag. May heeft beloofd om daar begin juni, nadat het Lagerhuis weer naar haar plannen heeft gekeken, meer duidelijkheid over te geven.

Voor én achter de schermen lopen tien tot twintig Tories zich warm om May op te volgen. De fractie moet na interne verkiezingen twee kandidaten voordragen aan de leden, die per post een nieuwe leider kiezen. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft al gezegd May te willen opvolgen als premier.

Uiterlijk eind oktober moet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie hebben verlaten. Eerder vertrekken mag altijd.

Twitter avatar BethRigby Beth Rigby Full text of Corbyn letter. I don’t think he was ever going to save a drowning May, but important to be seen to try (his refusal first time around bombed with public) and here he can legitimately take the higher moral ground. I tried, but this PM is too weak https://t.co/HAQjRD7vSC