‘Chirurg ontslagen bij ziekenhuis MST in Enschede om ongepast gedrag’

Achttien meldingen

Het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft eerder deze maand een prominente traumachirurg ontslagen. Dat gebeurde nadat achttien meldingen tegen hem werden gemaakt van ongepast gedrag. Dat schrijven de Volkskrant en RTV Oost op basis van een brief van het ziekenhuis aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Het MST heeft verscheidene vestigingen, de trauma-arts was werkzaam in in Enschede. De klachten komen vooral van verpleegkundigen, coassistenten en secretaressen. De man zou zich onder meer verbaal agressief hebben gedragen. De meldingen gaan over de periode tussen 2014 en nu. Drie andere incidenten betreffen ongewenste fysieke intimiteiten die zich zouden hebben voorgedaan in de werkruimtes van de spoedeisende hulp. Het bestuur van het ziekenhuis houdt er rekening mee dat het gedrag van de man de kwaliteit van de zorg schaadde.

In een reactie tegenover de Volkskrant zegt de traumachirurg inderdaad dat hij wel eens bot of fel heeft gereageerd op collega’s. Hij ontkent de seksuele aantijgingen.

Een interne inspectie van het ziekenhuis, die sinds eind vorig jaar de klachten onderzoekt, concludeert dat te weinig is gedaan met de meldingen over agressief gedrag. Die zijn „niet adequaat opgepakt”. Het gedrag kon ook lang doorgaan omdat medewerkers geen melding durfden maken van incidenten met de chirurg.