Zuidasdok bijna 100 miljoen duurder en vertraagd

De kosten van de Zuidasdok zullen vermoedelijk 100 miljoen euro hoger uitvallen, en de ontwerpfase duurt langer dan gepland. Het project is „complexer dan verwacht”.

Een maquette van de Zuidas. De Zuidasdok omvat de uitbreiding en het deels ondergronds brengen van de A10-zuid.
Een maquette van de Zuidas. De Zuidasdok omvat de uitbreiding en het deels ondergronds brengen van de A10-zuid. Foto Olaf Kraak/ANP

De bouw van de Zuidasdok in Amsterdam wordt bijna 100 miljoen duurder dan begroot. Ook loopt het project vertraging op, en het is de vraag of dat tijdens de bouw nog kan worden ingelopen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) schrijft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er momenteel „intensief bestuurlijk overleg” gevoerd wordt vanwege de zorgen over het infrastructurele project.

Het project in Amsterdam-Zuid, waar een nieuw station en een snelwegtunnel gebouwd gaat worden, was begroot op 1,4 miljard euro en zou in 2028 af moeten zijn. Momenteel bevindt het zich nog in de herijkingsfase. Dat betekent dat het ontwerp met de aannemer in detail wordt uitgewerkt voordat de bouw begint. “Door verschillende oorzaken duurt de herijkingsfase langer dan gepland en blijkt het project complexer en risicovoller dan was voorzien”, aldus de minister.

Volgens een woordvoerder van het Zuidasdok-project is onder meer op sommige punten de ruimte om te bouwen heel krap, en is daarom extra grond nodig. Bovendien stonden er veel fouten in de contracten en is het door de aantrekkende economie soms moeilijk geschikt personeel te vinden.

‘Zorgelijke ontwikkelingen’

De opdrachtgevers, Rijksoverheid, gemeente Amsterdam en ProRail, vinden de ontwikkelingen volgens Van Nieuwenhuizen „zorgelijk”. De voortgang van het project wordt dagelijks gemonitord door een ‘taskforce’, om te voorkomen dat er nieuwe problemen ontstaan.

Al in februari werd bekend dat de herijkingsfase waarschijnlijk een jaar langer zou duren. De Zuidasdok-woordvoerder zegt te kijken of de vertraging kan worden ingelopen in een later stadium. „Daarvoor moet de herijkingsfase eerst zijn afgerond. We kunnen nu nog niet zeggen of we die tijd bij de bouw kunnen terugwinnen.”