Voormalige ETA-leider na zeventien jaar onderduiken opgepakt

De Spaanse justitie wil Ternera vervolgen voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen die de separatistische groepering de afgelopen decennia uitvoerde.

Ternera in 2002, voor hij onderdook.
Ternera in 2002, voor hij onderdook. Foto David Aguilar/EPA

Josu Ternera, de voormalige politiek leider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, is donderdag opgepakt in Frankrijk. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Ternera zat de afgelopen zeventien jaar ondergedoken. De Spaanse justitie wil hem vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid.

Ternera, die eigenlijk José Antonio Urrutikoetxea heet, werd gearresteerd in de stad Sallanches, in de Alpen vlakbij de Mont Blanc. Het is onduidelijk waar hij de afgelopen jaren heeft doorgebracht en hoe de Spaanse politie hem heeft opgespoord. De Spaanse premier Pedro Sánchez zegt dat de arrestatie van Ternera laat zien hoe effectief de Frans-Spaanse samenwerking is.

Twitter avatar sanchezcastejon Pedro Sánchez La cooperación franco española vuelve a demostrar su eficacia. Mi reconocimiento a la @guardiacivil y al Servicio de Inteligencia francés, la #DGSI, por la detención del dirigente de ETA, Josu Ternera, en Francia. Hoy más que nunca un abrazo a todas las víctimas del terrorismo.
Lees ook: Een zelfstandig Baskenland leverde de bloedige strijd van ETA niet op

Halve eeuw betrokken

De 68-jarige Ternera was bijna een halve eeuw betrokken bij de Baskische separatistische beweging ETA, tot deze in 2018 werd ontbonden. Hij bekleedde verschillende functies binnen de groepering, voordat hij politiek leider werd. Bij ETA-aanslagen vielen de afgelopen decennia meer dan achthonderd doden.

In 2002 riep de Spaanse justitie de Bask op een officiële verklaring af te leggen over een ETA-aanslag in 1987, waarbij elf doden vielen. Hierop dook Ternera onder. Vanuit zijn onderduikadres was hij betrokken bij de gesprekken tussen ETA en de toenmalige regering van premier José Zapatero. In 2011 kondigde ETA aan alle activiteiten te staken. Vorig jaar was Ternera degene die de ontbinding van de groepering op een video aankondigde.