Vertegenwoordigers Venezolaanse regering en oppositie overleggen in Oslo

Met Noorwegen als bemiddelaar gaan vertegenwoordigers van president Maduro en oppositieleider Guaidó met elkaar in gesprek.

Oppositieleider Juan Guaidó donderdag tijdens een persconferentie in Caracas.
Oppositieleider Juan Guaidó donderdag tijdens een persconferentie in Caracas. Foto Ronaldo Schemidt/AFP

Vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en oppositie ontmoeten elkaar binnenkort in de Noorse hoofdstad Oslo, om daar te praten over de politieke situatie in Venezuela. Dat hebben beide kampen donderdag bekendgemaakt. Wanneer de gesprekken precies plaatsvinden is niet duidelijk. Het is de eerste keer dat op dat niveau gesprekken worden gevoerd sinds parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf in januari uitriep tot interim-president van het land.

Guaidó bevestigde de gesprekken donderdag in een toespraak in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De Venezolaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Jorge Valero deed dat vanuit Zwitserland. „Ik kan bevestigen dat er gesprekken op komst zijn, maar niet waar die over zullen gaan”, zei Jorge Valero namens de regering. Minister van Informatie Jorge González zal de gesprekken voeren.

Begin deze maand sprak Juan Guaidó met NRC Handelsblad: „Maduro is zwak, hij durft mij niet op te pakken”.

Guaidó wordt volgens Reuters in Oslo vertegenwoordigd door de vice-voorzitter van het parlement Stalin Gonzalez en twee politieke adviseurs. Noorwegen had zich in een eerder stadium opgeworpen als bemiddelaar tussen beide partijen. In het verleden deed het land dat ook tijdens de burgeroorlog in Sri Lanka, en bij vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties heeft tegen persbureau AP gezegd dat secretaris-generaal António Guterres groot voorstander van de gesprekken in Noorwegen is. De VN is bereid te helpen, aldus de zegsman.

Interim-president

Het is de vraag of er iets bereikt zal worden in Oslo. Guaidó vindt het aftreden van Maduro de enige oplossing voor het conflict in Venezuela, dat kampt met hyperinflatie en voedsel- en geldtekort. De president werd bijna een jaar geleden herkozen, tijdens een stembusgang die volgens de oppositie bol stond van corruptie. Daarom zou hij volgens de grondwet als parlementsvoorzitter aanspraak maken op het presidentschap, vond Guaidó. Eind april probeerde hij het leger achter zich te krijgen, maar dat mislukte.

‘Operatie Vrijheid’ had president Maduro ten val moeten brengen. Maar het bleef bij een schimmige poging. Wat ging er mis?

Maduro vindt op zijn beurt zichzelf de enige rechtmatige regeringsleider van Venezuela en beschuldigt Guaidó ervan onder één hoedje te spelen met de Verenigde Staten, die hem onrechtmatig zouden willen afzetten. De VS hebben, net als meer dan vijftig andere landen, Guaidó erkend als president van Venezuela.

In de Cubaanse hoofdstad Havana vond donderdag ondertussen een ontmoeting plaats tussen de Cubaanse en Canadese ministers van Buitenlandse Zaken, die de situatie in Venezuela bespraken. Cuba is een van de weinige landen die de regering van Nicolás Maduro nog openlijk steunt.