Uitslag finale The Voice Kids Rusland beïnvloed door bots

Uit onderzoek is gebleken dat de elfjarige miljonairsdochter Mikella Abramova The Voice Kids in Rusland heeft gewonnen door bots die stemmen uitbrachten. De finale moet opnieuw.

De Russische finale van The Voice Kids moet over omdat de uitslag is beïnvloed door bots.
De Russische finale van The Voice Kids moet over omdat de uitslag is beïnvloed door bots. Foto Joyce van Belkom

Bots die met 300 telefoons 30.000 belletjes pleegden en 8.000 sms-berichten verstuurden. Die zouden zijn ingezet om The Voice Kids in Rusland te beïnvloeden zodat de dochter van een bekende popster het laatste seizoen van de talentenjacht zou winnen. De Russische staatszender Pervyj kanal, die het programma uitzendt, heeft donderdag bekendgemaakt dat de uitslag wordt geannuleerd en dat de finale opnieuw moet.

Kijkers waren verbaasd toen de elfjarige Mikella Abramova eind april met 56,5 procent van de stemmen het zesde seizoen van de Russische The Voice Kids won. Veel commentatoren vonden haar rivalen beter. Het meisje is de dochter van de Azerbeidzjaanse miljonair en zakenman Jan Abramov en de bekende popster Alsou.

Snel waren er vermoedens dat het meisje met haar achtergrond onterecht aan de overwinning was geholpen. Ook had Abramova in de dagen voor de finale al veel steun gekregen van grote Russische popsterren die haar moeder kenden en op hadden geroepen om op haar te stemmen.

Het cyberveiligheidsbedrijf Group-IB werd ingehuurd om onderzoek te doen naar het telefoonverkeer waarmee stemmen werden uitgebracht, en zag onder meer dat er op grote schaal automatische belletjes waren gepleegd en berichten waren gestuurd. Al die telefoonnummers waren terug te leiden naar eenzelfde operator. Inmiddels zijn deze nummers niet meer actief.

Bekijk hier een van de optredens van Mikella Abramova:

Programma van Talpa Media

Group-IB heeft de resultaten overhandigd aan de Nederlandse mediabedrijf Talpa Media, dat de rechten van het programma in handen heeft. Het cyberbedrijf doet in een verklaring verder geen uitspraken over wie achter het illegale stemcomplot zou zitten.

„Een tussentijdse conclusie van de controle bevestigt dat de verkiezing van buitenaf is beïnvloed, wat gevolgen heeft gehad voor de uitslag”, concludeert Pervyj kanal in een verklaring. 24 mei krijgen alle finalisten een nieuwe kans.

Onder andere de verbannen oligarch Michail Chodorovski heeft gekscherend gereageerd op de beslissing van de Russische zender. „Dat is begrijpelijk. Ik hoor graag van Pervij kanal over vergelijkbare onthullingen (…) over vervalste verkiezingen”, zegt hij op Twitter.

Twitter avatar mich261213 Ходорковский Михаил С этим понятно. Хотелось бы услышать на 1 канале аналогичные разоблачения «электоральных султанатов» и прочей сволочи, фальсифицирующей выборы… https://t.co/vCuxP8ardh