Tweede Wereldoorlog

Engelandvaarder Charles Bartelings (97) overleden

Engelandvaarder Charles Bartelings is zondag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt met een rouwadvertentie in NRC. Bartelings was een van de laatste nog levende Nederlanders die zich in de Tweede Wereldoorlog in Engeland bij de geallieerden aansloten. De in Nederlands-Indië geboren Bartelings begon in het Nederlandse verzet, werd gearresteerd en weer vrijgelaten, waarop hij in 1942 vluchtte. Eenmaal in Engeland kreeg hij opdracht naar Australië te gaan voor een parachutetraining. Hij werkte voor de Nederlandse militaire inlichtingendienst en deed mee aan acties tegen de Japanners op zee bij Nederlands-Indië. Na de oorlog woonde hij in VS. Bij terugkeer naar Nederland begin jaren zestig zette hij de Gouden Gids op. (NRC)