Thuiskok

Focaccia

Deze focaccia gaat heel goed met de zeebaars van gisteren. Varieert u gerust met dit recept, bijvoorbeeld met olijven en knoflook.

Verkruimel de gist in een kommetje en giet er 25 milliliter lauwwarm water bij. Roer tot het is opgelost. Doe de bloem, semolino en het zout in de beker van een standmixer met deeghaak. Laat de machine heel even draaien om het te vermengen. Doe dan het gistmengsel, 500 milliliter water en de olijfolie erbij. Laat de machine 20 minuten kneden op medium snelheid. Het moet een elastisch deeg zijn, dat loslaat van de randen van de kom.

Haal uit de kom en vorm tot een bal. Doe weer terug in de kom, dek af met een theedoek en zet drie uur op een warme plek om te rijzen. Stort het deeg daarna op een met bloem bestoven werkblad. Trek en duw het deeg met je handen plat. Leg het op een met olijfolie ingevette bakplaat. Spreid het met je vingers uit naar de hoeken. Smeer met een kwastje de resterende olijfolie erop. Dek af en laat nog 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 210 graden. Maak met je vingertoppen een heleboel kuiltjes in het deeg. Strooi de rozemarijn en het zeezout over de focaccia. Bak 15 à 17 minuten, of tot de focaccia mooi goudbruin is.