100.000 fans huldigen Ajax op Museumplein

Aanvoerder Matthijs de Ligt droeg het 34ste landskampioenschap op aan oud-ploeggenoot Abdelhak Nouri, die voor zijn hartfalen met rugnummer 34 speelde.

De selectie van Ajax donderdag, met in hun midden Mohammed en Mo Nouri.
De selectie van Ajax donderdag, met in hun midden Mohammed en Mo Nouri. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voor het eerst in acht jaar huldigden Ajax-supporters donderdagmiddag hun club in het centrum van Amsterdam. Het Museumplein was volgens gemeente en politie om 16.00 uur helemaal vol. Volgens de organisatie bevonden zich een half uur later zo’n honderdduizend fans op het omheinde terrein voor het podium. De huldiging verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ajax sleepte woensdag de landstitel in de wacht en won anderhalve week geleden al de KNVB-beker. Bovendien plaatste de club zich op een haar na voor de finale van de Champions League. De vrouwenploeg van Ajax, die dit seizoen de beker won, werd donderdag ook gehuldigd. Rond 16.45 uur betrad het kampioenselftal van Erik ten Hag het podium.

Abdelhak Nouri

Daar werden de vader en broer van Ajacied Abdelhak Nouri (22) volop betrokken in het feestgedruis. Aanvoerder Matthijs de Ligt droeg het landskampioenschap op aan Nouri, die anderhalf jaar geleden tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk hartfalen opliep. Hij hield daar blijvende hersenschade aan over. „Dit is de 34ste titel, en die willen we aan één iemand opdragen”, zei De Ligt. „Aan Appie.” Nouri speelde met rugnummer 34.

Minder hartelijk was de ontvangst voor de burgemeester van Amsterdam. Ook al werd Femke Halsema door Ajaxdirecteur Edwin van der Sar aangekondigd als degene die de huldiging in het centrum mede mogelijk had gemaakt, werd ze onthaald met gejoel en boegeroep en werd tijdens haar korte toespraak bier naar het podium gegooid. Overigens werden haar voorgangers Eberhard van der Laan en Job Cohen in de regel ook weggehoond door het Ajaxpubliek.

Twitter avatar AT5 AT5 Zo ving Matthijs de Ligt het blik bier dat naar burgemeester Femke Halsema werd gegooid https://t.co/02LafCF9HA https://t.co/va0riPJLC9

2011

De politie doet geen uitspraken over de maatregelen die zijn genomen en hoeveel mensen ze voor het evenement heeft ingezet. Om de huldiging voor ‘de dubbel’ in goede banen te leiden, was op het Museumplein een soort evenementerrein met vier ingangen opgetrokken. Supporters konden daar gefouilleerd worden en mochten per persoon niet meer dan één sixpack bier bij zich hebben. Autoverkeer werd opgeschort en openbaar vervoer tijdelijk omgeleid. „In vergelijking met 2011 wordt er heel veel gedaan”, zei een politiewoordvoerder aan het begin van de middag tegen NRC. In dat jaar ging het flink mis nadat Ajax het landskampioenschap had veroverd.

De schade in de stad liep toen in de honderdduizenden euro’s, onder meer doordat er twee keer zo veel fans op de huldiging afkwamen als verwacht. Nadat het in 2011 uit de hand was gelopen, besloot toenmalig burgemeester Van der Laan dat de huldigingen naast de Arena moesten plaatsvinden. Ajax werd in de drie daaropvolgende jaren op een parkeerterrein naast het stadion gehuldigd.

„Bij een unieke prestatie van Ajax hoort een unieke huldiging”, lichtte burgemeester Femke Halsema de beslissing toe om de huldiging op het Museumplein weer toe te staan.