Prominente Brexiteer Boris Johnson wil May opvolgen

Premier May heeft beloofd te vertrekken als haar Brexit-deal wordt geaccepteerd door het parlement. Als Johnson inderdaad partijleider wordt, erft hij ook het premierschap.

Boris Johnson arriveert woensdag op de fiets bij het parlement in Londen.
Boris Johnson arriveert woensdag op de fiets bij het parlement in Londen. Foto Tolga Akmen/AFP

Boris Johnson wil de Britse premier Theresa May opvolgen als leider van de Conservatieve Partij, en daarmee als premier. Dat heeft hij donderdag laten weten tijdens een bijeenkomst in Manchester, meldt de BBC. Johnson is een van de meest prominente pleitbezorgers van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

May heeft beloofd op te stappen zodra het parlement haar Brexit-deal goedkeurt. Of en wanneer dit gebeurt, is nog de vraag. Op een evenement voor verzekeringsbedrijven, waar Johnson donderdag sprak, kreeg hij de vraag voorgelegd of hij in haar voetsporen wil treden. „Natuurlijk ga ik er dan voor”, antwoordde Johnson, die tot vorige zomer minister van Buitenlandse Zaken was in Mays kabinet. Hij stapte op omdat hij het niet eens was met haar Brexit-plannen, die volgens hem te soft waren.

Als Johnson inderdaad voor het partijleiderschap gaat, krijgt hij met de nodige concurrentie te maken. Ministers Rory Stewart en Esther McVey hebben hun kandidatuur al bevestigd. Andrea Leadsom, de leider van Conservatieven in het Lagerhuis, heeft er ook op gehint dat ze de partij wil gaan aanvoeren. En dan is er nog een stel vooraanstaande Tories - Michael Gove, Jeremy Hunt, Dominic Raab - van wie wordt gefluisterd dat ze ook een gooi gaan doen naar het premierschap.

Wedkantoren

Bij de wedkantoren is Johnson de belangrijkste kanshebber. Een overwinning staat echter nog allesbehalve vast. Johnson is niet populair in de Conservatieve fractie, terwijl de leden daarvan juist de twee uiteindelijke kandidaten aanwijzen. Een van de twee overblijvers wordt via een stemming per post onder alle partijleden vervolgens verkozen tot partijleider. Bij de leden doet Johnson het een stuk beter.

De Brexit had eigenlijk eind maart al een feit moeten zijn. Omdat het parlement het ondanks weken van koortsachtige onderhandelingen niet eens kon worden over de manier waarop de scheiding zich moest voltrekken, kregen de Britten twee keer uitstel. De nieuwe deadline is 31 oktober. Hoe het intussen staat met de gesprekken tussen Mays Tories en oppositiepartij Labour, is onduidelijk. May wil haar deal, die al meerdere keren verworpen is, in juni nog een keer voorleggen aan het parlement.