PKK-leider Öcalan mag van Turkije weer advocaten zien

De gevangen leider van de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging mag weer contact hebben met zijn advocaten. Gespeculeerd wordt dat president Erdogan met de stap Koerdische stemmen probeert te winnen.

Demonstranten met een vlag van Öcalan bij een demonstratie in Istanbul in 2018.
Demonstranten met een vlag van Öcalan bij een demonstratie in Istanbul in 2018. Foto Lefteris Pitarakis/AP

Het verbod voor de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan om contact te hebben met zijn advocaten is opgeheven. Dat heeft de Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gül donderdag bekendgemaakt, schrijven Turkse media. De beslissing komt twee weken nadat de oprichter van de Koerdische militante groepering voor het eerst sinds 2011 werd bezocht door zijn raadslieden.

Öcalan zit sinds 1999 vast in een cel op het eiland Imrali, ten zuiden van Istanbul. Volgens de pro-Koerdische partij HDP hebben zo’n drieduizend sympathisanten van de PKK-leider de afgelopen maanden meegedaan met een hongerstaking om aandacht te vragen voor het isolement van Öcalan. Ook in Nederland deden twee Koerdische mannen mee met de actie.

Lees ook: Kiesraad: burgemeestersverkiezingen Istanbul moeten opnieuw

Het eerste bezoek van zijn advocaten sinds 2011 was op 2 mei, enkele dagen voordat de Turkse kiesraad besloot dat de burgemeestersverkiezingen van Istanbul op 23 juni opnieuw moeten. Gespeculeerd wordt dat president Erdogan met het opheffen van het contactverbod probeert Koerdische stemmen binnen te halen.

Twitter avatar beemsterbuma Toon Beemsterboer Na een jarenlang verbod mag PKK-leider Öcalan voortaan weer bezoek krijgen van zn advocaten. Die hebben hem voor het eerst bezocht op de dag dat de kiesraad besliste dat de verkiezingen in Istanbul over moeten. Dit leidde tot speculaties dat Erdogan uit is op de Koerdische stem.

Zijn advocaten zeggen echter dat ze ondanks meerdere verzoeken de Koerdische leider nog niet opnieuw hebben gesproken, meldt persbureau Reuters. Ook heeft hij nog altijd geen familie gezien.

Verklaring over Syrië

In een verklaring die de advocaten na het bezoek begin deze maand naar buiten brachten, riep Öcalan zijn aanhangers die in hongerstaking waren op om hun leven niet te riskeren. Ook vroeg hij aandacht voor de bestaande „gevoeligheden” in Syrië, waar de aan de PKK gelieerde YPG momenteel een groot gebied in handen heeft. Turkije vreest voor een Koerdische staat aan zijn grens en is een offensief begonnen tegen de militie.

De PKK staat op de Turkse en Europese terreurlijst. De onafhankelijkheidsbeweging streed vanaf de jaren zeventig voor een eigen Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije. Öcalan werd in 1999 opgepakt in Kenia en overgebracht naar Turkije. Hij kreeg de doodstraf voor opzetten van een gewapende organisatie, een straf die later werd omgezet in levenslang.