Ook Nederland tekent manifest tegen online extremisme

Christchurch Call Wereldleiders en techbedrijven spraken woensdag af meer te doen tegen extremisme op internet. Nederland ondertekende het manifest, maar de VS niet.

Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, en Emmanuel Macron, president van Frankrijk, tijdens de persconferentie over het manifest de Christchurch Call.
Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, en Emmanuel Macron, president van Frankrijk, tijdens de persconferentie over het manifest de Christchurch Call. Foto Reuters

Nederland heeft woensdag samen met zestien landen en acht bedrijven de ‘Christchurch Call’ ondertekend, een verklaring die oproept meer te doen om extremisme online te beteugelen.

Wereldleiders en vertegenwoordigers van techbedrijven kwamen woensdag in Parijs bijeen om de verklaring te ondertekenen. De ‘Christchurch Call’ ontleent zijn naam aan de Nieuw-Zeelandse stad waar 51 mensen om het leven kwamen bij aanslagen op twee moskees. De schutter zond zijn moordpartij live uit op Facebook, waarna een debat ontstond over strengere regels voor sociale media.

Ondertekenaars van de niet-bindende overeenkomst beloven zich aan een stappenplan te houden dat misbruik van internet door terroristen en extremisten moet tegengaan. Overheden beloven wetten die het delen en verspreiden van terroristisch materiaal verbieden beter online te gaan handhaven. Hoe ze dat doen wordt aan de landen zelf overgelaten.

Ethische code

Overheden gaan ook mediabedrijven stimuleren richtlijnen op te stellen die regelen hoe zij terreurdaden verslaan. Deze ‘ethische code’ moet voorkomen dat media-aandacht een versterkende werking heeft op terreurdaden en extremistisch materiaal.

Lees ook: Nieuw-Zeeland voorop in strijd tegen online terreur

Techbedrijven als Facebook, Google en Twitter hebben de verklaring ondertekend. Ook de Europese Commissie voegde zich bij de ondertekenaars.

De Verenigde Staten hebben het plan niet ondertekend uit zorg over de vrijheid van meningsuiting. Critici vrezen dat strengere regels voor sociale mediabedrijven uitdraaien op censuur. Het verdrag onderstreept dat genomen maatregelen „in overeenstemming moeten zijn met de principes van een gratis, open en veilig internet, zonder afbreuk te doen aan de mensenrechten en fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting”.

Facebook kondigde op de top aan extra stappen te ondernemen om livestreamen veiliger te maken. Gebruikers die huisregels van Facebook overtreden mogen dertig dagen niet livestreamen.