Ombudsman onderzoekt lange wachttijd arbeidsongeschikte veteranen

Ex-militairen die arbeidsongeschikt zijn geraakt in militaire dienst, moeten „onaanvaardbaar lang” wachten op het besluit of zij voor een speciaal pensioen in aanmerking komen.

Koning Willem-Alexander neemt het defilé af dat in juni 2017 op Veteranendag door de Haagse binnenstad trekt.
Koning Willem-Alexander neemt het defilé af dat in juni 2017 op Veteranendag door de Haagse binnenstad trekt. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ombudsman Reinier van Zutphen stelt een onderzoek in naar problemen rond de uitkering voor arbeidsongeschikte veteranen. Hij doet dit naar aanleiding van klachten van meerdere oud-militairen die volgens hem „onaanvaardbaar lang” moeten wachten op de resultaten van hun medische beoordelingen. Ook worden ze slecht geïnformeerd over hun procedure en de voorzieningen waarop zij aanspraak kunnen maken, schrijft de ombudsman in een brief aan minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA).

Vijftien oud-militairen hebben geklaagd bij de ombudsman, onder wie Bosnië- en Afghanistanveteranen. Pensioenfonds ABP heeft een half jaar om een oordeel te vellen over iemands medische toestand, maar gaat daar „ruimschoots” overheen, stelt Van Zutphen. „Veteranen worden van keuring naar keuring gestuurd”, legt een woordvoerder van de ombudsman uit. Eén veteraan wacht zelfs al negen jaar op een militaire uitkering.

‘Maatwerk’ voor de zorg

De ombudsman benadrukt in zijn brief dat „maatwerk” nodig is voor de veteranen, die in dienst psychisch of schadelijk letsel opliepen en daardoor nu arbeidsongeschikt zijn. Volgens Van Zutphen mag een capaciteitsprobleem „geen reden zijn om aanvragen te laten liggen”. Eerder schreef het ministerie de lange wachttijd voor de medische beoordeling – die moet uitwijzen of en in welke mate een ex-militair in aanmerking komt voor een zogeheten militair invaliditeitspensioen – toe aan een tekort aan keuringsartsen.

Het onderzoek van Van Zutphen moet duidelijk maken hoe de aanvraag voor een invaliditeitspensioen nu precies wordt afgehandeld. Hij wil ook weten in hoeverre Defensie daarbij contact houdt met de aanvrager. Behalve bij het ministerie doet de ombudsman ook navraag bij de deskundigen en instanties die bij de procedure betrokken zijn. Het ministerie moet binnen vier weken reageren op de brief van Van Zutphen, na de zomer volgt een uitgebreid rapport.

Behalve de wachtende veteranen zijn ook 115 ex-militairen in bezwaarprocedures ontwikkeld met Defensie. Dat liet het ministerie dinsdag weten. Die oud-militairen zijn het niet eens met de beoordeling van hun letsel. Van dat medische oordeel hangt de hoogte van hun financiële compensatie af.