OM eist levenslange celstraf tegen topcrimineel Naoufal F.

Rechtszaak Het Openbaar Ministerie acht Naoufal F. schuldig aan het plannen van een geslaagde en een mislukte moordaanslag in 2015.

Illustratie Gijs Kast

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange celstraf geëist tegen de Amsterdamse beroepscrimineel Naoufal F. voor het orkestreren van twee moorden eind 2015.

Het gaat om de moord op de Iraanse vluchteling Ali Motamed die op 15 december 2015 voor zijn woning in Almere met een schot door zijn hoofd werd geliquideerd. Een maand eerder mislukte een moordaanslag op de Amsterdamse beroepscrimineel Pjotr R. Daarvoor is Naoufal F. in 2018 al veroordeeld tot achttien jaar cel.

Bij die veroordeling accepteerde de rechtbank bewijs uit versleutelde PGP-telefoons als bruikbaar en betrouwbaar. Verweren van de advocaat van F. dat PGP-materiaal niet betrouwbaar is en onrechtmatig is verkregen, zijn verworpen.

Lees ook Hoe een tbs’er opklom tot topcrimineel

Zucht naar geld

Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van twee uitzonderlijk ernstige misdrijven waarbij F. de schutters heeft uitgelokt en een sturende rol heeft gespeeld bij het voorbereiden van de aanslagen. „Daarbij werd hij gedreven door de zucht naar een geldelijke beloning en het behoud van zijn positie in de onderwereld”, aldus het OM, dat hem verwijt geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daden. „Dat bemoeilijkt de verwerking van het trauma door de nabestaanden.”

Hoewel Naoufal F. voor de moordaanslag op Pjotr R. al veroordeeld is – de zaak loopt in hoger beroep – heeft het OM nu toch levenslang geëist. Gezien de tijdelijke straf van 18 jaar voor de mislukte aanslag op Pjotr R. zou voor de moord op Ali Motamed slechts een tijdelijke straf van 12 jaar kunnen worden opgelegd, gezien het strafmaximum van 30 jaar.

Daarom heeft het OM nu gekozen voor levenslang voor beide liquidaties. „De feiten zijn te ernstig en schokkend voor een tijdelijke straf. Verdachte heeft het recht verspeeld op deelname aan de samenleving.” Het strafblad van F. speelt daarbij een rol. Hij zat in jeugddetentie en kreeg zware veroordelingen voor mishandeling en wapenbezit. Bovendien heeft hij al een keer tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Die is geschorst na 7 jaar, maar heeft volgens het OM kennelijk zijn effect gemist.

PGP-telefoons

Onlangs zijn twee schutters in de zaak van Ali Motamed veroordeeld tot 25 en 20 jaar celstraf door de rechtbank in Lelystad. De schutters die de mislukte aanslag op Pjotr R. hebben gepleegd, zijn in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel. Volgens het OM blijkt dat Naoufal F. in de periode voor de moordaanslagen regelmatig contact had met de schutters via de beveiligde PGP-telefoons.

Het bewijsmateriaal voor de strafbare feiten is voor een belangrijk deel afkomstig uit PGP-telefoons die bij de schutters zijn gevonden en door experts van het Nederlands Forensisch Instituut zijn gekraakt. Die berichten zijn gezet naast een hele grote verzameling berichten die in beslag zijn genomen bij PGP-aanbieders Ennetcom en PGP-Safe. Volgens het OM staat vast dat F. achter een serie belastende berichten zit die via PGP-telefoons zijn verstuurd.

De advocaat van F. zal aanstaande maandag de onschuld van zijn cliënt bepleiten. De rechtbank doet in juli uitspraak.