Militaire raad Soedan schorst overleg met burgerbeweging

Volgens de militairen hebben de betogers niet voldoende geprobeerd de rust te laten wederkeren in Khartoum en provoceren zij de veiligheidsdiensten.

Soedanese demonstranten hielden woensdagavond een sit-in voor het militaire hoofdkwartier in Khartoum.
Soedanese demonstranten hielden woensdagavond een sit-in voor het militaire hoofdkwartier in Khartoum. Foto Mohamed el-Shahed/AFP

De militaire raad in Soedan heeft het overleg met betogers over de overgang naar een burgerbestuur opgeschort. De gesprekken liggen 72 uur lang stil, kondigde generaal Abdel Fattah Burhan donderdag aan. Hij wil dat in de tussentijd een „passend klimaat” wordt gecreëerd zodat verder kan worden gesproken over een overeenkomst. Vertegenwoordigers van de protestbeweging laten aan persbureau Reuters weten „teleurgesteld” te zijn in het besluit van de raad.

Volgens de legerleiding hebben de demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoum, waar nog altijd demonstraties worden gehouden, te weinig gedaan om spanningen te bezweren. De generaal eiste in een televisietoespraak dat de betogers wegblokkades ontmantelen en bruggen weer openstellen.

Lees ook: Lees meer over de machtsstrijd en roep om een overgangsregering in Soedan: de fundamentalistische strijd na Bashir

Machtsoverdracht

De demonstranten zijn sinds het afgedwongen aftreden van de langzittende president Omar al-Bashir, vorige maand, niet van de straat verdwenen. Zij willen garanties dat Bashir niet wordt opgevolgd door opnieuw een militair maar dat de macht aan een burgerregering wordt overgedragen. De overleggende partijen kwamen, vlak voordat generaal Burhan de gesprekken stopzette, juist een overgangsperiode van drie jaar overeen. In zijn toespraak zei de vertegenwoordiger van het leger dat moet worden gewerkt naar „een sfeer waarin de deal kan worden gesloten”.

Volgens generaal Burhan „provoceren” de betogers de veiligheidsdiensten in de hoofdstad, citeert Reuters uit de toespraak. Deze week brak meermaals geweld uit bij protesten, volgens getuigen nadat schoten waren gelost. Woensdag zouden bij dergelijke incidenten acht mensen gewond zijn geraakt. Maandag kwamen vijf betogers en één militair om het leven. Die dag werd ook bekend dat de afgezette president zal worden vervolgd voor de dood van demonstranten, tijdens protesten tegen zijn bewind eerder dit jaar.

Een woordvoerder van de arbeidersbeweging SPA, een drijvende kracht achter de betogingen, zegt dat Burhans besluit „politiek is, en niet op veiligheid is gebaseerd”. Juist het doorzetten van de gesprekken en het sluiten van een deal zou garanderen dat blokkades worden opgeheven. De organisatie blijft van plan „vreedzaam protest te laten voortbestaan” totdat duidelijke afspraken over de overgangsregering zijn gemaakt.