Levenslang geëist tegen Duitse ‘horrorverpleger’ voor 97 moorden

Niels Högel heeft al levenslang gekregen voor de dood van zes patiënten. De verpleger staat nu terecht voor nog eens 97 moorden.

Niels Högel tijdens een zitting in november 2018. De 'horrorverpleger' wordt verdacht van meer dan honderd moorden op patiënten.
Niels Högel tijdens een zitting in november 2018. De 'horrorverpleger' wordt verdacht van meer dan honderd moorden op patiënten. Foto DPA via Hollandse Hoogte

Tegen de Duitse voormalig verpleger Niels Högel is donderdag levenslang geëist voor de moord op 97 patiënten. De 42-jarige man, die eerder al werd veroordeeld tot levenslang voor de dood van zes patiënten, heeft schuld bekend aan 43 moorden in de huidige zaak.

Högel diende slachtoffers een stof toe die ernstige hartproblemen veroorzaakte om ze vervolgens zelf te reanimeren. Dat deed de seriemoordenaar naar eigen zeggen om verveling tegen te gaan en indruk te maken op zijn collega’s. Högel pleegde de misdaden tussen 2000 en 2005 toen hij in een ziekenhuis in het Noord-Duitse Oldenburg en in een kliniek in de plaats Delmenhorst, bij Bremen, werkte. Slachtoffers waren tussen de 34 en 96 jaar oud.

De openbaar aanklager besloot drie sterfgevallen waar Högel vermoedelijk voor verantwoordelijk is niet mee te nemen. Daarvoor zou niet genoeg bewijs zijn. De ‘horrorverpleger’ heeft in vijf gevallen ontkend verantwoordelijk te zijn voor de dood van patiënten. In overige gevallen zegt hij het zich niet meer te herinneren wat er met de slachtoffers gebeurd is. Het proces tegen Högel is de grootste moordzaak in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgonderzoek

In 2008 werd Högel voor het eerst veroordeeld voor poging tot moord. Na onderzoek van het stoffelijk overschot van 130 overleden patiënten bleek dat Högel mogelijk meer dan honderd moorden op zijn geweten heeft. Omdat sommige overledenen te lang geleden al begraven waren, kon niet in alle gevallen uitsluitsel gegeven worden.

Gedetineerden die levenslang hebben gekregen, kunnen in Duitsland na vijftien jaar vervroegd vrijkomen. Een tweede veroordeling zal dit in het geval van Högel minder waarschijnlijk maken. Op 6 juni volgt de uitspraak.

Correctie (16 mei 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over de plaatsen Oldenborg en Demenhorst. Juist zijn Oldenburg en Delmenhorst. Dat is hierboven aangepast.