Konijn van Koons duurste kunstwerk van levende kunstenaar

Record De Amerikaan Jeff Koons passeert de Brit David Hockney met duurst geveilde kunstwerk van een nog levende kunstenaar ooit.

Een konijn-sculptuur van Jeff Koons is woensdagavond bij Christie’s in New York geveild voor ruim 91 miljoen dollar (81 miljoen euro). Niet eerder bracht een kunstwerk van een levende kunstenaar op een veiling zoveel geld op. Het oude record stond op naam van David Hockney, van wie in november een zwembadschilderij voor 90 miljoen dollar werd geveild.

Zeker zes bieders aasden op Koons Rabbit (1986). Het hoogste bod werd uitgebracht door de bekende Amerikaanse handelaar Robert Mnuchin, de vader van de minister van Financiën. In wiens opdracht hij bood is onbekend. Het op één na hoogste bod kwam uit Azië.

De opbrengst voor het roestvrijstalen beeld lag aanzienlijk boven de verwachte opbrengst van 50 tot 70 miljoen dollar. En ook bijna 33 miljoen dollar boven het oude veilingrecord voor een werk van Koons. Het beeld was een van de elf werken in de veiling uit de nalatenschap van de Amerikaanse uitgever S.I. Newhouse. De erven krijgen daarvoor tegen de 200 miljoen dollar overgemaakt. Bij de veiling van impressionistische kunst verkochten de erven Newhouse eerder deze week al voor 101 miljoen dollar aan kunst.

In de avondveiling bood Christie’s 56 werken aan, waarvan er 51 werden verkocht. De totaalopbrengst bedroeg 538,9 miljoen dollar (481 miljoen euro). Voor diverse kunstenaars werden veilingrecords gevestigd.

Lees ook: Recordbedrag van 110 miljoen dollar voor hooimijt-schilderij van Monet

Amerikaanse pop-art deed het goed. Het schilderij Buffalo II (1964) van Robert Rauschenberg bracht 88,5 miljoen dollar op, 18 miljoen méér dan ooit eerder voor een werk van deze kunstenaar werd betaald. En Roy Lichtensteins doek Kiss (1962) deed ruim 31 miljoen dollar. Ook werd niet eerder zoveel betaald voor een werk van Louise Bourgeois: een grote spin-sculptuur uit 1997 verwisselde voor 32 miljoen dollar van eigenaar.

Na drie avondveilingen deze week in New York staat de teller op bijna 1,3 miljard dollar (1,14 miljard euro). Donderdagavond wordt het kunstmarktspektakel voortgezet met een avondveiling van naoorlogse kunst bij Sotheby’s.