Initiatief rechtse partijen

Hoofddoekverbod voor leerlingen op basisschool in Oostenrijk

Oostenrijkse basisschoolleerlingen mogen binnenkort geen hoofddoek meer dragen in het schoolgebouw. Het parlement in Wenen stemde woensdagavond in met een wetsvoorstel dat het dragen van „ideologische of religieuze kleding die het hoofd bedekt” op basisscholen verbiedt. Het joodse keppeltje en de Sikhse patka ‘die niet het hele hoofd bedekken’ blijven toegestaan, De conservatieve ÖVP en de rechts-radicale FPÖ stemden met twee leden van de Jetzpartij vóór het verbod. Volgens de ÖVP en FPÖ moet de maatregel voorkomen dat meisjes worden onderdrukt. De partijen zouden ook overwegen een verbod op te leggen aan alle meisjes jonger dan 14 jaar, omdat zij „religieus onvolwassen” zijn. Veel moslima’s kiezen pas op latere leeftijd voor het dragen van een hoofddoek. (NRC)