Het best gegeten recept van The New York Times

Eten Het zit in een kom, is goedkoop en zelfs de vervelendste kinderen eten het. Achteraf bezien kan het succes van #thestew niet verbazen.

‘Een gerecht is pas doorgebroken als het in de Allerhande heeft gestaan”, hoorden we iemand zeggen die aan het einde van de werkdag altijd even wil bespreken wat er die avond op tafel staat.

Volgens de Allerhande-definitie is The Stew nog niet doorgebroken. Volgens de rest van de wereld wel. Je hoeft op Instagram maar te zoeken op #thestew en je staat tot je nek in de kikkererwtensoep. Want dat is het in essentie: kikkererwtensoep, maar dan lekker.

Een half jaar nadat het recept van Alison Roman in The New York Times is verschenen, hebben duizenden thuiskoks hun stoofpotje op Instagram gedeeld. Het voldoet dan ook aan een paar belangrijke eten-op-Instagram-wetten. 1. The Stew zit in een kom. Zonder kom zou ook pokebowl – een soort gedeconstrueerde sushi – nooit zo populair zijn geworden. Alles ziet er beter uit in een kom. 2. The Stew is vegan en alle moderne vegans zitten op Instagram. 3. The Stew is een recept van Alison Roman. Zij heeft zoveel volgers, meer dan 200.000, dat ze zelfs een gebakken drol viraal kan laten gaan. Het gebeurde eerder met haar Chocolate Chunk Salted Shortbread cookies, ofwel #thecookies.

Het gerecht is een allemansvriend

Niet uit te sluiten valt dat de verklaring van de viraliteit van The Stew in het recept zelf ligt. Het is een allemansvriend, zelfs de vervelendste kinderen eten hun bordje leeg, het is troostend, je kunt het bewaren als lunch voor morgen, het is goedkoop en met een beetje voorraad heb je de helft al in huis.

Oké, kom nu maar door met dat recept, zegt u. We citeren (vrij) Alison Roman. Bak in wat olie een gesnipperde ui, vier gehakte teentjes knoflook, en een duimpje gesneden gember met wat peper en zout. Doe er na 4 minuten bij: 1,5 tl geelwortelpoeder, 1 tl chilivlokken en twee blikken uitgelekte kikkererwten (van ongeveer 400 gram). Op hoog vuur roeren tot ze bruin worden. Haal er een paar lepels uit voor de garnering. Druk de rest een beetje kapot. Doe er 480 cc groentebouillon (liever minder) bij en twee blikken kokosmelk (Roman zegt: geen magere!). Ruim een half uur laten pruttelen, af en toe roeren, tot het dik genoeg is. Laat dan nog een paar handen spinazie/palmkool/snijbiet kort meepruttelen, voeg peper en zout naar smaak toe. Verdeel over 4 à 6 kommen, garneer met de apart gezette kikkererwten, een lepel yoghurt (of zure room), verse munt (of koriander), chilivlokken (of niet) en een scheutje olie. Serveer met wat pita of naanbrood.