Defensie

Nederlandse trainingsmissie in Irak opgeschort om dreiging

Nederland heeft de trainingsactiviteiten van zijn militairen in Irak opgeschort vanwege de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran in de regio. Dit betekent dat voorlopig geen Koerdische peshmergastrijders zullen worden getraind, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag. Het is niet duidelijk hoelang Nederland de missie opschort. Personeel wordt niet teruggehaald. Eerder op de dag maakte partnerland Duitsland al bekend dat het trainingsactiviteiten in Irak voorlopig opschort. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie zei echter volgens persbureau Reuters dat er geen sprake was van „een concrete dreiging” voor Duitse militairen. Er zijn vijftig Nederlandse militairen gestationeerd in het Koerdische noorden en tien in de hoofdstad Bagdad. (NRC)