Dodenlijst

Peter R. de Vries: Ridouan T. ontkent opdracht tot liquidatie in boodschap

Ridouan T. ontkent dat hij opdracht heeft gegeven om misdaadverslaggever Peter R. de Vries te liquideren. Dat heeft de crimineel volgens De Vries gezegd in een „persoonlijke boodschap”, die woensdagavond tijdens RTL Boulevard door de misdaadjournalist zelf werd voorgelezen.

De Vries schreef dinsdag op Twitter dat hij op de dodenlijst van de voortvluchtige en meest gezochte crimineel van Nederland staat. Het Openbaar Ministerie zou hem in april hebben gewaarschuwd voor de bedreiging, maar zei toen nog niet uit welke hoek die kwam. Na aandringen door De Vries liet het OM hem weten dat de dreiging van Ridouan T. zou komen.

In de door De Vries voorgelezen tekst doet T. de beschuldigingen af als „pure onzin” en „regelrechte verzinsels”. „Ik heb geen enkele reden jou iets aan te doen. Je kunt gaan en staan waar je wilt”, benadrukt de voortvluchtige crimineel. Ook zegt T. De Vries als een „professioneel journalist” te zien. Volgens T. proberen justitie en de politie hem in een kwaad daglicht te stellen. Bewijs daarvoor leverde hij niet.

De boodschap van de politie in april was volgens De Vries „heel summier” en zou ook niet onderbouwd zijn. „Met de gedetailleerde ontkenning van T. daar tegenover, ben ik geneigd dit te geloven”, aldus de misdaadjournalist in RTL Boulevard over de reactie van T. De Vries zegt de boodschap opmerkelijk te vinden, maar er zeker van te zijn dat het bericht van de crimineel komt. Hij wil niet zeggen hoe hij de reactie heeft ontvangen.

Ridouan T. wordt gezien als een van de kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia. Hij en zijn vermoedelijke rechterhand Saïd R. hebben volgens het OM opdracht gegeven tot zeker acht liquidaties of pogingen daartoe, en staan internationaal gesignaleerd. Per persoon is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die naar hun arrestatie leidt. (NRC)