Conflict binnen FVD ettert voort en alle ministers krijgen een standje

Met Mark Rutte, Sybrand Buma en Robert de Haze Winkelman. De Haagse Stemming elke ochtend in je inbox? Schrijf je in!

Maakt Mark Rutte een tactische fout door Thierry Baudet uit te dagen voor een debat? Een oud conflict binnen FVD woekert voort. En wie volgt Sybrand Buma op áls hij vertrekt?

ÉÉN OP ÉÉN: Waar gaan Mark Rutte en Thierry Baudet het tegen elkaar opnemen, op tv of toch via een livestream op Facebook? Baudet wil dat laatste - hij wil geen bemoeienis van tv-redacties of de NPO. Beide politici zouden 150 man aanhang mogen meenemen. De FVD-voorman gaf gisteren “ter voorbereiding” een stapel van zijn eigen boeken cadeau aan Rutte, die dat een “mooie actie, te gek” vond. Maar ‘s avonds wees hij het voorstel van Baudet bij Nieuwsuur af: het debat moet op tv plaatsvinden en niet op Facebook, en Rutte wil een één op één-debat. Intussen wordt er getwijfeld of Rutte geen tactische fout heeft gemaakt. Hij kan het debat eigenlijk alleen maar verliezen: als Rutte wint, zal de achterban van Baudet dat de FVD-leider niet aanrekenen, terwijl een flater de premier wel stemmen kan kosten. Maar, zo stelt NRC-columnist Tom-Jan Meeus: het risico dat FVD de opnieuw de grootste wordt, neemt Rutte op de koop toe. De gedachte van Rutte is: “Hoe relevanter de VVD Baudet nu maakt, hoe groter de deceptie (…) daarna.”

FVD-TOESTANDEN: Baudet heeft een nieuwe regelneef gevonden - het was immers Henk Otten die voornamelijk aan de partij bouwde, dus moest er na het conflict een nieuwe man komen. Dat blijkt een oude bekende: Robert de Haze Winkelman, die een jaar geleden nog werd geroyeerd omdat hij ruzie had met Otten. Dezelfde ruzie wordt binnen de FVD verder uitgevochten. Dat beweert althans Robert Baljeu, een vertrouweling van Otten die maandag aan de kant werd gezet. Hij spreekt in de Volkskrant over een “zuivering” en “een hetze”: “Ik krijg de Otten-behandeling.” Volgens Baljeu gaan er al verhalen rond dat hij ook met geld zou hebben geknoeid. “Maar dat is gelul”. De kwade genius is volgens Baljeu Paul Frentrop, die van Baudet de opdracht heeft gekregen om de partij te professionaliseren. En dat zou een zetbaas zijn van De Haze Winkelman. Baljeu is zelf kandidaat voor de Eerste Kamer - de kans is groot dat hij ook een zetel krijgt, omdat er veel dubbelingen zijn op de lijst voor de senaat en het Europarlement. Baljeu kondigt vast aan: die zetel gaat hij innemen.

GEHAKTDAG: Het was gisteren gehaktdag - de dag waarop het kabinet laat zien wat er van alle plannen terecht is gekomen - en gehakt werd er. Het scheelde maar een haar of de hele jaarrekening van het Rijk was afgekeurd. Een hele reeks aan ministers kreeg een standje. Ferdinand Grapperhaus beloofde meer agenten en Cora van Nieuwenhuizen zou het achterstallig onderhoud van de infrastructuur aanpakken, maar dat lukte allebei niet. Arie Slob keerde geld uit aan scholen om de werkdruk te verlagen, terwijl die scholen de afspraken niet nakwamen. De Rekenkamer was daarnaast vernietigend over de ICT-problemen van de overheid. Bij de Belastingdienst is de helft van alle ICT-systemen verouderd - één systeem stamt zelfs uit 1982. Rekenkamer-president Arno Visser noemde alle ministeries die hun ICT wel op orde hebben: het waren er drie. “Die van VWS, van Sociale Zaken en van Economische Zaken & Klimaat. Ja. Daarmee heb ik ze echt allemaal genoemd.”

CHINA-STRATEGIE: Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) had in zijn nieuwe China-strategie net opgeroepen om kalm te blijven. Hij snapt dat Kamerleden zich zorgen maken over oneerlijke handelspraktijken, bedrijfsspionage, kennisdiefstal op universiteiten, “maar het is belangrijk dat we ons blijven baseren op feiten, kennis en nuances, niet op een onderbuikgevoel”. Vandaag meldt de Volkskrant dat de AIVD onderzoek doet naar spionage door Huawei. Dat is één van de meest gevoelige thema’s. De Kamer dringt er al een hele tijd op aan om Huawei buiten de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk te houden. De druk wordt alweer opgevoerd: ”Waar blijft het kabinetsbesluit 5G en waarom is hier geen antwoord op gegeven in de China-strategie?”, vraagt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zich af.

WAT WIJ VOLGEN: De strijd om het leiderschap van het CDA zou wel eens snel kunnen losbarsten: Sybrand Buma wordt genoemd als burgemeester van Leeuwarden. Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit. Hoewel helemaal niet duidelijk is of Buma daadwerkelijk heeft gesolliciteerd, wordt al volop gespeculeerd over de opvolging van Buma: Tweede Kamerleden Pieter Heerma en Madeleine van Toorenburg worden genoemd. Of haalt het CDA een bewindspersoon naar de kamer, zoals Mona Keijzer of Raymond Knops?

QUOTE VAN DE DAG:

“Mensen die ooit voor mijn partij stemden, en voor andere partijen hier, stemmen nu op populistische en zelfs extreme partijen. En dat is onze schuld: we hebben ze kennelijk niet kunnen overtuigen om bij ons te blijven.”

Frans Timmermans in een debat met andere ‘spitzenkandidaten’ in de aanstaande Europese verkiezingen