Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei (102) overleden

Pei is dankzij zijn moderne ontwerpen een van de meest gerenommeerde architecten van de twintigste eeuw. Zijn beroemdste project is de glazen piramide van het Louvre in Parijs.

De Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei in 1989 bij de glazen pyramide die hij ontwierp voor het Louvre in Parijs.
De Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei in 1989 bij de glazen pyramide die hij ontwierp voor het Louvre in Parijs. Foto Pierre Gleizes / AP

De Amerikaanse architect I.M. Pei, die wereldberoemd werd met zijn ontwerp van de glazen piramide van het Louvre in Parijs, is woensdagnacht op 102-jarige leeftijd overleden in New York. Dat meldt The New York Times donderdag.

Pei, die werd geboren in China, is dankzij zijn moderne ontwerpen en in het oog lopende opdrachten een van de bekendste architecten van de twintigste eeuw. Hij ontwierp onder meer de kantoortoren van de Bank of China in Hongkong en de Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio.

Ieoh Ming Pei, de zoon van een prominente bankier in China, werd in 1917 geboren in de Chinese stad Guangzhou. Op zijn achttiende verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij architectuur studeerde aan het Massachusetts Institute of Technology en Harvard University.

In 1948 ging hij in New York aan de slag voor een projectontwikkelaar; zeven jaar later begon hij zijn eigen bureau. De gebouwen die hij ontwierp voor opdrachtgevers in de VS en daarbuiten, waaronder musea, stadhuizen, hotels en scholen, werden gekenmerkt door abstractie, nauwkeurige geometrie en gebruik van licht.

Controversieel project

Zijn bekendste ontwerp is de futuristische pyramide van staal en glas op de binnenplaats van het Louvre, die in 1989 werd voltooid in opdracht van de toenmalige Franse president François Mitterrand. Het was een zeer controversieel project, te beginnen met het feit dat de opdracht niet aan een Franse architect was toegekend.

De piramide van 21 meter hoog, vergezeld van drie kleinere piramides, vormt de grootse entree van het Louvre en maakte deel uit van een grote renovatie van het museum. Het modernistische ontwerp staat in contrast met de klassieke architectuur van de oorspronkelijke gebouwen van het Louvre.

Het project werd verguisd door velen in Frankrijk. Een Franse krant verwierp de piramides als „een dependence van Disneyland”. Pei omschreef het project als de moeilijkste opdracht van zijn carrière. Bij de opening zei hij dat hij voor een moderne ruimte had gekozen om niet af te leiden van het traditionele deel van het museum.

Andere in het oog lopende projecten van Pei zijn de oostelijke vleugel van de National Gallery of Art in Washington, de John F. Kennedy Library in Dorchester, Massachusetts, en het stadhuis van Dallas, in de Amerikaanse staat Texas. Een van zijn laatste projecten was het Museum for Islamic Art in Qatar, geopend in 2008.

In 1983 won Pei de internationale Pritzker architectuurprijs. Hij gebruikte de prijs van 100.000 dollar om Chinese aspirant-architecten in staat te stellen te studeren in de VS.