Chelsea Manning weigert te verklaren en moet terug de cel in

Oud-militair Manning weigert te verklaren over klokkenluiderssite WikiLeaks. Nu moet ze opnieuw de cel in.

Chelsea Manning staat de pers te woord vlak voordat ze in de rechtbank in Alexandria moet verschijnen donderdag.
Chelsea Manning staat de pers te woord vlak voordat ze in de rechtbank in Alexandria moet verschijnen donderdag. Foto Eric Baradat/AFP

De Amerikaanse oud-militair Chelsea Manning moet opnieuw de cel in omdat ze weigert een getuigenis af te geven over haar contacten met klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat heeft een rechter in de stad Alexandria, Virginia, donderdag besloten, melden Amerikaanse media. Manning zat tot een week geleden al 62 dagen in de gevangenis omdat ze weigert mee te werken met onderzoek van Amerikaanse justitie.

Lees ook: Heropening van Zweedse verkrachtingszaak kan Assange ook een ontsnappingsroute bieden

Direct na haar vrijlating afgelopen donderdag kreeg de voormalige data-analist in het Amerikaanse leger een nieuwe dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Voorafgaand aan de zitting zei Manning tegen verslaggevers dat ze bereid is om „voor onbepaalde tijd” de gevangenis in te gaan. Ook zei ze dat ze „liever verhongert” dan verklaart.

Als Manning na dertig dagen nog steeds geen getuigenis heeft afgelegd, krijgt ze van de rechter bovendien een boete van 500 dollar per dag. Na zestig dagen zal dat 1000 dollar per dag worden.

Onderzoek naar Assange

Chelsea Manning - voorheen bekend als Bradley Manning - lekte in 2010 aan WikiLeaks staatsgeheime informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan. Daarvoor kreeg ze in 2013 al 35 jaar celstraf, maar toenmalig president Obama besloot haar strafvermindering te geven.

Amerikaanse autoriteiten willen met behulp van een verklaring van Manning echter WikiLeaks-oprichter Julian Assange nog vervolgen. Die zou Manning hebben geholpen om een computernetwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie te kraken. Assange werd op 11 april opgepakt door Britse autoriteiten, nadat hij zich bijna zeven jaar had verscholen in de ambassade van Ecuador in Londen.

Momenteel zit Assange vast in het Verenigd Koninkrijk, de VS hopen dat hij uitgeleverd wordt. Inmiddels heeft Zweedse justitie ook besloten vooronderzoek naar de WikiLeaks-oprichter over een verkrachtingszaak te heropenen