Budget

Honderden wethouders boos op kabinet om jeugdzorg

Het is „onverantwoord” om te verwachten dat gemeenten kwetsbare kinderen goed kunnen helpen als daarvoor geen extra geld komt van het Rijk. Dit schrijven 270 wethouders van gemeenten uit het hele land die lid zijn van VVD, CDA, D66 of ChristenUnie in een brief aan hun eigen partijen, die samen het kabinet vormen. „Als het budget voor jeugdzorg niet voldoende en structureel wordt aangevuld vanuit het Rijk, plaatst u ons voor het onmogelijke”, schrijven de wethouders. Het is zeer ongebruikelijk dat zoveel lokale bestuurders samenwerken om hun eigen partijen onder druk te zetten. Vorige week schreef de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een open brief dat de tekorten in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg te hoog zijn opgelopen. (NRC)