Brieven

Brieven NRC Handelsblad 16/5/2019

AJAX

Toe Hakim, verlaat ons!

Frits Abrahams stelt in zijn column (Toe Hakim, blijf bij ons, 13/5) dat Ajax dit kampioenschap verdient en op alle fronten heeft geschitterd, omdat het de beste spelers heeft. Dat klopt, maar met de beste spelers word je nog geen kampioen. Nee, Ajax had dit jaar verreweg het beste team, omdat coach Erik ten Hag, zoals Louis van Gaal in zijn beste dagen, tot in den treure op vaste spelpatronen heeft geoefend. Hij hield vast aan zijn speelwijze en wist met aanvallend voetbal weer vreugde en plezier bij spelers en publiek te kweken. Ten Hag was dit jaar verreweg de belangrijkste schakel in het behaalde kampioenschap. Daarnaast gun ik Hakim Ziyech als geen ander een vertrek naar een mooie buitenlandse club, omdat hij door het opportunistische Ajax publiek niet alleen is aanbeden, maar ook is verguisd. Toe Hakim, verlaat ons!

Hoger onderwijs

Werkstudent 2.0

Het probleem van de leenangstige studenten met hun bijbaantjes vraagt om een oplossing (Alternatief voor studieleenstelsel is niet snel gevonden, 14/5). Mijn idee is de ‘werkstudent 2.0’. De werkstudent 1.0 werkte om de studies te bekostigen. Deze nieuwe werkstudent wordt betaald als die serieus werk maakt van de studies. Mijn studenten nemen voor hun bijbaantjes meer verantwoordelijkheden op dan voor hun studies. Neem de smoes: ‘Ik kan niet naar het verplicht werkcollege komen, ik moet werken.’ Ook steken ze energie en creativiteit in activiteiten van studieverenigingen. Dit staat in schril contrast met de studieaanpak die ik ‘het incrementeel minimalisme’ noem, die sommigen hanteren, mede door dat gebrek aan tijd voor de studies. Dus moet studeren ‘werk’ worden waar studieprestaties tegenover studieloon staan. Daartoe schaffen we het collegegeld en het leenstelsel af en wordt de universiteit werkgever van de studenten. Zoals bekend hebben werkgevers de mogelijkheid om wanpresterende werknemers te ontslaan.

Verkiezingen

Politiek is geen spel

Regelmatig kom ik het tegen: politiek als spel beschreven. Daar is echter een groot verschil: spel is niet echt, politiek wel. Ik wil, als stemgerechtigd burger, politici die hun werk heel serieus nemen. Niet voor zichzelf of hun partij, maar voor de rest van de wereld. Ik wil geen politici die in de hoop op meer stemmen vlak voor de verkiezingen even iets leuks doen voor het volk, of naar links of rechts schuiven. Ik wil politici met overtuiging, zodat ik weet wie ik kan vertrouwen. Echte mensen, geen pionnetjes. Geen spindoctors, geen frames, maar volle overtuiging. En ja, als er moet worden samengewerkt, lukt niet alles wat je wil bereiken. Dat is spijtig. Niet in de eerste plaats voor de partij, maar voor de mensen die je als politicus vertegenwoordigt. Moet het dan altijd zo serieus? Ja.

Campagne

Mijn solidaire Europa

Na de aanval van Rutte op Baudet (Rutte op campagne negeert Thierry Baudet niet meer, 15/5) oppert de NOS-verslaggever dat het FVD afstand lijkt te nemen van Nexit. Dat is window dressing. De adder ligt al onder het gras en komt te voorschijn in de vorm van een bindend referendum over uittreding. Bij winst zal Baudet triomfantelijk verklaren dat dit nu eenmaal de democratisch verkregen instemming van het volk met zijn Nexit is. ‘Het kan hier niet gebeuren’, mag je niet geloven. Bij de Europese verkiezingen moeten we voor Europese ‘unity in diversity‘ stemmen en tegen een verholen uittreding van Nederland. Een Ierse columnist schreef onlangs dat er een Europa is waarin gedeelde solidariteit en geruzie uitingen zijn van de wens om moeilijke zaken samen op te lossen. Dat is ook mijn Europa.

Correcties/aanvullingen

Europese debat

In Het Europese debat vergeten na de honden (14/5, p. C13) is Edith van der Meulen en onrechte aangeduid als Edith van der Laan.

Khadija Arib

In Kroes: ‘schande’ dat premier Rutte maar één vrouwelijke minister benoemde (14/5, p. 2) staat ten onrechte dat Khadija Arib lid van de VVD is. Zij is lid van de PvdA.