Boeing: Software-update Boeing 737 MAX afgerond

Na twee crashes werd het Boeing-toestel wereldwijd aan de grond gezet en moest de vliegtuigbouwer verplicht haar software verbeteren.

Onderdelen van een Boeing 737 MAX op treinstellen in Renton, Washington.
Onderdelen van een Boeing 737 MAX op treinstellen in Renton, Washington. Foto Elaine Thompson/AP

Vliegtuigbouwer Boeing heeft de 737 MAX-toestellen naar eigen zeggen weer gebruiksklaar gemaakt. Belangrijke software is geüpdatet, en de trainingen en documentatie voor piloten die met de vliegtuigen moeten vliegen zijn herzien. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer donderdag bekendgemaakt. Het is nu aan de luchtvaartautoriteiten van onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie en China om te besluiten of het toestel weer de lucht in mag.

De bouwer vond al eerder dat de software voldoende was geüpdatet, maar werd begin april teruggeroepen door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA), die vond dat het bedrijf „aanvullend werk” te doen had. Dat werk is nu geleverd, meldt Boeing donderdag. Het bedrijf schermt met het systeem zelf getest te hebben, op 207 vluchten die samen 360 uur duurden.

De nieuwe Boeing werd geen heel nieuw toestel, maar een vernieuwde ‘oude’ 737. Met een nieuw stabilisatiesysteem dat faalde én te veel invloed kreeg.

Vliegverbod

Sinds begin maart staan wereldwijd alle toestellen van het type 737 MAX aan de grond na een tweetal dodelijke ongelukken in een half jaar: in Indonesië en in Ethiopië. In beide gevallen bleek het zogeheten MCAS-veiligheidssysteem niet te deugen. MCAS is bedoeld om de stabiliteit van een vliegtuig te behouden en te voorkomen dat het zich in een te scherpe hoek beweegt. Wanneer dat gebeurt, activeert MCAS en trekt het een vliegtuig recht. Zowel bij de crash met Lion Air als het toestel van Ethiopian Airlines zou het systeem hebben gefaald.

In navolging van het vliegtuigongeluk in Ethiopië op 10 maart kondigden tientallen landen wereldwijd een vliegverbod voor de toestellen af. Pas als Boeing kon aantonen dat het MCAS-systeem weer naar behoren functioneerde, zou dat verbod worden opgeheven. Boeing heeft door het vliegverbod voor de 737 MAX een aantal stevige klappen opgelopen. De productie van het toestel moest noodgedwongen worden teruggedraaid, bestellingen werden geannuleerd en het aandeel Boeing kelderde op de beurs.