Arbeidsvoorwaarden

Ook streekvervoerders gaan staken voor beter pensioen

Ook werknemers in het streekvervoer doen op 28 mei mee met de OV-staking voor een beter pensioen. Behalve in de provincies Utrecht en Gelderland zullen er in heel Nederland die dag bijna geen bussen of treinen rijden. Dat heeft vakcentrale FNV woensdagavond aangekondigd. De OV-werkers sluiten zich aan bij een reeds aangekondigde staking van werknemers van de NS en van stadsvervoerders in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het moet nog blijken hoeveel personeel zich zal aansluiten bij de actie.

In Utrecht doen Keolis en Qbuzz niet mee met de staking, op de Veluwe Keolis, in de Achterhoek en Rivierenland Arriva. In de omgeving van Lelystad zal Connexxion blijven rijden. Twee maanden geleden lag het treinverkeer ook al tijdelijk stil vanwege een staking, toen alleen van de NS. Bij die actie, georganiseerd door vakbonden FNV, CNV en VCP, lag het treinverkeer in de ochtend 66 minuten stil. Dat getal staat symbool voor de AOW-leeftijd die de bonden willen handhaven. Ook willen ze dat mensen met zware beroepen eerder met pensioen kunnen en dat het voor zelfstandige ondernemers verplicht wordt om voor hun pensioen te sparen.

Een dag na de staking in het openbaar vervoer, op 29 mei, organiseren de vakbonden een staking voor andere sectoren. (NRC)