In beeld

Ajax door 100.000 fans gehuldigd in centrum van Amsterdam

Ajax werd donderdagmiddag voor het eerst in acht jaar gehuldigd in het centrum van Amsterdam. Zo’n honderdduizend supporters vierden feest op het Museumplein.

Zo'n 100.000 fans kwamen naar het Museumplein om hun club Ajax te huldigen, dat een succesvol seizoen beleefde.
Foto Jerry Lampen/ANP
Ajax verzekerde zich woensdag van het landskampioenschap, en won anderhalve week terug de KNVB-beker. Ook bereikte de club de halve finale van de Champions League.
Foto: Simon Lenskens
De supporters moesten vijf jaar wachten op de 34ste landstitel. De prijzen die Ajax dit seizoen behaalde, waren de eerste sinds het landskampioenschap in 2014.
Foto: Simon Lenskens
Ajax werd in 2011 voor het laatst gehuldigd in het centrum van Amsterdam. Toen werd voor honderdduizenden euro's aan schade aangericht, onder meer doordat er twee keer zo veel fans op de huldiging afkwamen als verwacht.
Foto: Simon Lenskens
Sindsdien werd Ajax op een parkeerterrein naast de Johan Cruijff Arena gehuldigd. „Bij een unieke prestatie van Ajax hoort een unieke huldiging”, lichtte burgemeester Femke Halsema de beslissing toe om de huldiging op het Museumplein weer toe te staan.
Foto: Simon Lenskens
„In vergelijking met 2011 wordt er heel veel gedaan”, zei een politiewoordvoerder aan het begin van de middag tegen NRC.
Foto: Simon Lenskens
Om de huldiging voor ‘de dubbel’ in goede banen te leiden, was op het Museumplein een soort evenementerrein met vier ingangen opgetrokken.
Foto: Simon Lenskens
Supporters konden bij de ingangen gefouilleerd worden en mochten per persoon niet meer dan één sixpack bier bij zich hebben.
Foto: Simon Lenskens
De politie heeft geen uitspraken gedaan over andere maatregelen die zijn genomen en hoeveel mensen ze voor het evenement heeft ingezet.
Foto: Simon Lenskens
Het Museumplein ging rond 13.00 uur eerder dan gepland open. Veel supporters hadden zich er vroeg in de middag al verzameld.
Foto: Simon Lenskens
Het Museumplein was rond 16.00 uur helemaal vol. De gemeente vroeg supporters om niet meer te komen.
Foto: Simon Lenskens
Rond 16.45 uur betrad het kampioenselftal van Erik ten Hag het podium. De vader en broer van Ajacied Abdelhak Nouri stonden tussen de spelers.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Aanvoerder Matthijs de Ligt droeg het landskampioenschap op aan Nouri, die anderhalf jaar geleden tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk hartfalen opliep en daar blijvende hersenschade aan over hield.
Foto: Simon Lenskens
Foto: Simon Lenskens
Ook de vrouwenploeg van Ajax werd gehuldigd. Zij wonnen zaterdag voor de vierde keer de KNVB-beker.
Foto: Simon Lenskens
Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, werd onthaald met gejoel en boegeroep. Tijdens haar korte toespraak werd er bier naar het podium gegooid. Eén blik daarvan werd opgevangen door Matthijs de Ligt.
Foto: Simon Lenskens
De NS adviseerde reizigers om donderdagmiddag rekening te houden met grote drukte in de treinen van en naar Amsterdam, of om de reis uit te stellen. Ook vroeg de NS supporters om forenzen in de avondspits voorrang te geven.
Foto: Simon Lenskens
De huldiging was rond 17.30 uur afgelopen en verliep zonder noemenswaardige incidenten.
Foto: Simon Lenskens