VS trekken per direct groot deel overheidspersoneel terug uit Irak

Een reden voor het besluit geven de Amerikanen niet. Het volgt op een week van oplopende spanningen met Iran, buurland van Irak.

De Amerikaanse ambassade in Irak.
De Amerikaanse ambassade in Irak. Foto Wikipedia

De Verenigde Staten trekken per direct een groot deel van hun overheidspersoneel terug uit Irak. Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om alle „niet-noodzakelijke” overheidsmedewerkers die op de ambassade in Bagdad en op het consulaat in Erbil werken.

Een reden voor het terugtrekken wordt niet gegeven. Ook is niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat. „De gangbare visadiensten op beide posten [de ambassade en het consulaat, red.] worden tijdelijk opgeheven”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het besluit volgt op dagen van oplopende spanningen met Iran, het buurland van Irak. Washington waarschuwt dat Amerikaanse burgers, organisaties en soldaten in de regio mogelijk het doelwit van Iraanse aanvallen kunnen zijn. Sommige bondgenoten van de VS betwijfelen hoe serieus die dreiging is.

Verslechterende verhoudingen

De verhoudingen tussen de VS en Iran, die al niet niet goed waren sinds de Amerikanen zich vorig jaar terugtrokken uit het nucleair akkoord, verslechterden begin deze maand in hoog tempo. President Trump verbood China, Turkije en een aantal andere landen olie uit Iran te importeren.

Kort daarop stuurden de VS een vliegdekschip en bommenwerpers richting de Perzische Golf. Als reden gaf de Amerikaanse regering dat Iran aanslagen zou beramen op de VS en zijn bondgenoten, zonder daarover in details te treden. Een hooggeplaatste Iraanse militair zei dat Teheran elke vorm van Amerikaanse agressie zou beantwoorden.

Lees ook: Waarom escaleert het conflict tussen Iran en de VS steeds weer?