Recensie

Recensie

Vrouwen schieten The National te hulp

Het achtste album van The National maakt een verbrokkelde indruk. In samenwerking met filmmaker Mike Mills werd een achterliggend concept bedacht waarbij de vrouw centraal staat. Op het album bij de film I Am Easy To Find laat The National zich te hulp schieten door vrouwen: Gail Ann Dorsey, Lisa Hannigan, Sharon van Etten en de zeventienjarige Eve Owen zijn in sommige nummers zo prominent aanwezig dat ze de weemoedige bromstem van zanger Matt Berninger naar de achtergrond dringen. ‘Dust Swirls in Strange Light’ wordt zelfs helemaal gezongen door een vrouwenkoor. ‘Hey Rosie’ met Dorsey, ‘Oblivions’ met Mina Tindle en ‘Where Is My Head’ met Owen zijn sterke nummers die niet kunnen verhullen dat The National 63 minuten lang zoekende is naar een identiteit. Daar waar de band het meest als zichzelf klinkt, in ‘Not in Kansas’, brengt een vrouwenkoor troost en verstrooiing.

Live: 16/8 festival Lowlands.