‘Uitgezette Bahreinse asielzoeker in hoger beroep veroordeeld tot levenslang’

Al-Showaikh werd Nederland uitgezet ondanks vrees voor vervolging. In Bahrein werd hij volgens mensenrechtenorganisaties slachtoffer van een politiek schijnproces.

Golfstaat Bahrein is sinds de Arabische Lente-protesten van 2011 steeds repressiever geworden.
Golfstaat Bahrein is sinds de Arabische Lente-protesten van 2011 steeds repressiever geworden. Foto via iStock

Ali Mohammed al-Showaikh, een eind 2018 door Nederland uitgezette asielzoeker, heeft in zijn geboorteland Bahrein in hoger beroep levenslang gekregen. Dat heeft zijn vader woensdag tegen NRC gezegd. Amnesty International en Vluchtelingenwerk spreken van een politiek schijnproces.

De 27-jarige Bahreiner werd op 20 oktober 2018 door Nederland uitgezet nadat zijn asielverzoek herhaaldelijk was afgewezen. Ondanks zijn vrees dat hij gestraft zou worden voor het activisme van zijn broer – die in Duitsland politiek asiel had gekregen – achtte Nederland het veilig voor Al-Showaikh om terug te keren.

Bij aankomst in Bahrein werd hij meteen vastgezet. De autoriteiten beschuldigden hem van wapenbezit en het onderbrengen van voortvluchtigen – volgens Amnesty onderdeel van opgerekte terrorismewetgeving waarmee de Golfstaat oppositie de mond snoert. Eind februari werd Al-Showaikh in eerste aanleg veroordeeld tot levenslang.

Lees ook: IND ‘had risico’s uitzetting Al-Showaikh kunnen voorzien’

‘Valse bekentenis’

Het leidde tot felle kritiek van onder andere Amnesty en Vluchtelingenwerk. Al-Showaikhs veroordeling was gebaseerd op de verklaring van degene die hem in detentie had ondervraagd. Al-Showaikh was door marteling gedwongen tot een bekentenis, zei hij telefonisch vanuit de Jau-gevangenis in de Bahreinse hoofdstad Manama. Hij ging in hoger beroep, zo nu blijkt tevergeefs.

Begin maart hield de Tweede Kamer een interpellatiedebat, een politiek spoedmiddel dat sinds 2013 niet meer was gebruikt, om meer duidelijkheid te krijgen over de zaak. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie, VVD) beloofde in dat debat te onderzoeken of de IND de zaak op de juiste manier heeft afgehandeld. De uitkomst van dat onderzoek wordt voor deze zomer verwacht.

Al-Showaikhs Nederlandse advocaat diende vorige maand een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij hoopt dat het Nederland zal opleggen diplomatieke middelen in te zetten om Al-Showaikh terug te halen. Het Hof heeft nog niet bekendgemaakt of het de klacht in behandeling neemt.