Tot nu toe 850 miljoen euro toegezegd voor restauratie Notre-Dame

Het definitieve kostenplaatje is voorlopig nog niet rond maar „de kosten zijn overduidelijk gigantisch”, aldus de Franse minister van Cultuur.

President Macron wil dat de herstelwerkzaamheden binnen uiterlijk vijf jaar zijn voltooid.
President Macron wil dat de herstelwerkzaamheden binnen uiterlijk vijf jaar zijn voltooid. Foto Philippe Lopez/AFP

Voor de restauratie van de deels afgebrande Notre-Dame is tot nu toe 850 miljoen euro opgehaald. Dat heeft de Franse minister van Cultuur Franck Riester woensdagavond bekendgemaakt.

Volgens Riester is het nog te vroeg om te zeggen of het beloofde geld voldoende is om de Parijse kathedraal helemaal te herstellen. Ook benadrukte hij dat het goed mogelijk is dat niet al het geld dat is toegezegd, ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd.

Lees ook: De Notre-Dame kun je niet ‘authentiek’ restaureren

Er heerst nog onduidelijk over hoeveel de restauratie zal gaan kosten. „De kosten zijn overduidelijk gigantisch”, aldus Riester. Woensdag bracht de minister een bezoek aan de kerk, waarin vorige maand een grote brand woedde. Deze verwoestte de torenspits en een groot deel van het dak.

Bezoek van Trudeau

De Franse president Emmanuel Macron wil dat de kerk binnen uiterlijk vijf jaar helemaal hersteld is. Of dat ook gaat lukken, kon Riester nog niet zeggen. De herstelwerkzaamheden kunnen pas worden gestart wanneer het weer veilig is om de kerk te betreden en er geen instortingsgevaar meer dreigt.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau bezocht woensdag de kathedraal. Hij zegde hout en staal toe voor de renovatie en complimenteerde de Fransen: „Ik vind het bewonderingswaardig dat er nog zoveel van de kerk is overgebleven.” De Franse autoriteiten onderzoeken het puin in de kerk om vast te stellen wat de brand heeft veroorzaakt.