Recensie

Recensie Muziek

Tijdloze soul voor een betere wereld

Noem haar gerust een wereldwonder. Op bijna 80-jarige leeftijd heeft Mavis Staples nog niets ingeboet aan soul, strijdvaardigheid en compassie met muziek die wortelt in haar begindagen als elfjarig gospelzangeres bij The Staple Singers. Staples marcheerde voor burgerrechten met Martin Luther King, zong voor presidenten van Kennedy tot Obama en overleefde de artistieke misstap van twee mislukte albums met Prince. Haar hartveroverende stem staat centraal op Staples’ veertiende soloalbum We Get By, dat volgende week uitkomt. Producer en songschrijver Ben Harper hoefde geen kunstgrepen uit te halen om de kern van haar authentieke gospelsoul te raken. De vibratogitaar in ‘Heavy on my Mind’ herinnert aan de sobere stijl van vader Pops Staples. Universeel zijn de troostrijke woorden van ‘Change’ en ‘Sometime’ waarin zich het thema van dit album aftekent: stap over je problemen heen en help mee bij het creëren van een betere wereld. Zonder opgeheven vinger sleept ze je mee in tijdloze soulmuziek.