Thijs H. wordt ter observatie opgenomen in Pieter Baan Centrum

Justitie verdenkt de 27-jarige verdachte uit Den Haag nu formeel van drievoudige moord of doodslag.

Politie bij de vermoedelijke woning van Thijs H. in Den Haag
Politie bij de vermoedelijke woning van Thijs H. in Den Haag Foto Remko de Waal/ANP

De man die ervan wordt verdacht deze maand drie wandelaars te hebben gedood, wordt ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum in Almere. Dat heeft de rechter-commissaris in Roermond woensdag bepaald. Daarbij verdenkt justitie Thijs H. nu formeel van drievoudige moord of doodslag.

De 27-jarige H. uit Den Haag blijft nog zeker veertien dagen vastzitten in volledige beperkingen. Hij mag daardoor behalve met zijn advocaat geen contact hebben met de buitenwereld. Verder onderzoek moet uitwijzen of er sprake was van voorbedachte raad. De strafeis volgt pas bij de inhoudelijke behandeling van de zaak.

H. wordt ervan verdacht drie wandelaars te hebben omgebracht. Begin deze maand zou hij een 56-jarige vrouw hebben gedood in Den Haag, ongeveer een week later volgden twee slachtoffers nabij Heerlen. Alle drie de slachtoffers zouden steekwonden hebben gehad, bleek uit de verklaring van een ooggetuige.

H. was bij politie en justitie al snel in beeld als verdachte. Een dag na de moord op de 63-jarige vrouw en de 68-jarige man op de Brunssummerheide bij Heerlen werd H. in Limburg gearresteerd. Hij werd opgepakt nadat hij zich bij een ggz-kliniek had gemeld en daaruit vervolgens ontsnapte. H. was in het verleden onder behandeling bij ggz-instelling Mondriaan in Maastricht. Waarvoor hij werd behandeld, wilde justitie eerder niet zeggen.

Correctie (15 mei 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het Pieter Baan Centrum is gevestigd in Utrecht. Dat klopt niet, in september 2018 is de kliniek verhuisd naar Almere. Hierboven is dat aangepast.