Recensie

Recensie Muziek

Sympathieke Tourist LeMC verovert TivoliVredenburg

Hiphop De Antwerpse Tourist LeMC is getekend bij het Nederlandse label Top Notch en is bezig aan een opmars in het live-circuit. In TivoliVredenburg wordt het applaus na ieder liedje harder.

Foto Jelmer de Haas

Tourist LeMC werd aan het begin van zijn muzikale carrière rapper genoemd, daarna werd het ‘stadstroubadour’. In het najaar doet hij in thuisstad Anwerpen het gigantische Sportpaleis aan. In Utrecht speelt hij in de Pandora-zaal van TivoliVredenburg. Maar de Vlaming werkt hard en is dankbaar voor ieder applaus. En vergis je niet: de heerlijk knallende hiphopbeats zijn er nog steeds.

De Vlaamse artiest, getekend bij het Nederlandse label Top Notch, sluit met de show een kleine tour door Nederland af en brengt voornamelijk werk van zijn nieuwste album We Begrijpen Mekaar ten gehore. Dat is wat verhalender en introspectiever dan zijn eerdere materiaal. Invloeden van folk, reggae, soul en rock klinken door de jonge band achter hem, terwijl de bombastische hoofdsamples uit een bakkie komen. De verhalen over zijn muze, de stad Antwerpen, zijn niet voor iedereen goed te verstaan, door het dialect, maar met zijn charisma en sympathie wint hij zieltje bij zieltje.

https://www.youtube.com/watch?v=57Mdjj3FA8k

Tourist LeMC is goed bij stem. Jammer genoeg is het publiek dat ook. Hier en daar staan mensen hun werkdag te bespreken en dat zorgt voor irritaties bij anderen. Niet bij de man op het podium. Die is onverstoorbaar en heeft zelfs speciaal voor Utrecht een vers geschreven. Over de laatste keer dat hij in TivoliVredenburg optrad, over dat hij dankbaar is dat hij vanavond in een grotere zaal van het complex mag optreden en dat er zoveel bezoekers zijn.

Zijn melodische stem golft mee met het gitaargetokkel en de warme saxofoonpartijen. Ter afwisseling claimt de toetsenist even zijn plek in het midden van de aandacht met een solo op keytar en zijn er de fantastische uithalen van vriend en collega-artiest Wally, die ooit begon als gitarist in de band van Tourist LeMC.

Tourist neemt de aanwezigen op poëtische wijze mee langs hoop, weemoed, maatschappijkritiek en liefde, maar wint vanavond met vakmanschap en sympathie. Een artiest om te koesteren binnen hiphop, maar ook ver daarbuiten.